Български пожарникари заминават за Корфу Повече от 40 души загинаха

...
Български пожарникари заминават за Корфу Повече от 40 души загинаха
Коментари Харесай

Над 40 жертви на смъртоносните горски пожари в Средиземноморието

Български пожарникари отпътуват за Корфу
Повече от 40 души починаха в Алжир, Италия и Гърция, а хиляди бяха евакуирани поради горските пожари, които заплашват села и ваканционни курорти.

На целия остров Родос е оповестено изключително състояние, а

пожари бушуват и на Корфу и Евбея.

Настоящата дълга гореща вълна не се дава и ще продължи - чака се температурите да се повишат над 44C в елементи от Гърция.

Пожарите в Сицилия и Пулия принудиха хиляди хора да се изтеглят.

Силните ветрове и сухата растителност са причина за пожари, а огнеборците към този момент се борят на доста места, написа Би Би Си. 

Най-големият брой на жертвите до момента е в Алжир, където измежду 34-те жертви има 10 бойци, обградени от пламъци по време на евакуация в крайбрежната провинция Беджая. Именно в тази провинция ситуацията е най-тежко, а смъртните случаи са 23, оповестяват локалните медии.

Алжирските управляващи предават, че 80% от пожарите са били потушени от неделя, само че всеобщите старания не престават, включвайки към 8000 чиновници, стотици пожарни коли и няколко самолета.

BBC News беседва с човек, чийто крайбрежен ресторант е бил изпепелен от пожарите. „ Напуснахме ресторанта, когато пламъците се приближиха “, споделя притежателят Селми.

„ Режимът на водата предходната седмица по време на невиждана гореща вълна, направиха нещата още по-трудни. Не можахме да потушим пламъците часове откакто дървената постройка на постройката ни беше опустошена “, сподели господин Селми.

Пожари бушуват и в прилежащ Тунис, където 300 души трябваше да бъдат евакуирани от крайбрежното село Мелула.

В Гърция Министерството на гражданската отбрана предизвести за изключителна заплаха от пожари в шест от 13-те района на страната в сряда.

На остров Родос над 20 000 души бяха евакуирани от домове и курорти на юг през последните дни. Служител на летището разкава пред организация Агенция Франс Прес, че повече от 5000 са се върнали вкъщи с повече от 40 незабавни полета сред неделя и вторник.

Ваканционните компании Jet2 и Tui анулираха пътуванията за Родос за идващите дни.

Италия беше наранена от разнообразни рискови метеорологични явления - със смъртоносни стихии на север и горски пожари в Сицилия, както и в още няколко южни района.

Двойка на към 70 години бяха открити мъртви в опожарена ваканционна къща покрай Палермо, откакто огънят се приближи до границата на летището на града. Край града е умряла и 88-годишна жена.

Части от град Катания останаха без вода и електричество, откакто кабелите изгоряха при температури, които доближиха 47,6 градуса в понеделник. В Калабрия, навръх изток от Сицилия, мъж на възраст 98 години изгоря в пламъците, а щерка му и шурей му получиха изгаряния, до момента в който се опитваха да го спасят.

Междувременно бурите на север взеха две жертви във вторник.

Торнада, градушки и бурни ветрове със скорост до 110 км/ч (70 мили/ч) удариха Ломбардия и други северни райони.

„ Преживяваме едни от най-сложните дни през последните десетилетия – дъждовни стихии, торнадо и гигантска градушка на север, и пареща горещина и опустошителни пожари в центъра и на юг “, сподели министърът на гражданската отбрана Нело Мусумечи. Той съобщи, че има намерение да призове Европейски Съюз да усили своя флот от противопожарни самолети Canadair.

Португалия също не беше подмината от горещините, повече от 600 пожарникари бяха изпратени, с цел да се опитат да потушат пожар в народен парк в Кашкайш във вторник. Местните поданици бяха евакуирани - някои в инвалидни колички - само че не се оповестява за потърпевши.

Най-малко 130 пожарникари работиха, с цел да овладеят пожара покрай южния хърватски град Дубровник, с цел да спрат горски пожар, който избухна в района в понеделник. Местни медии оповестиха, че вследствие на огъня са избухнали недетонирани противопехотни мини.

Пожари избухнаха и на френския средиземноморски остров Корсика в ранните часове на сряда. Бури със скорост до 130 км/ч (80 мили/ч) разпалиха пламъците и за няколко часа три села бяха застрашени.

Български пожарникари отиват в Корфу

Екип от 50 български пожарникари с 15 коли са изпратени към гръцкия остров Корфу, с цел да се включат в потушаването на пожарите там, заяви за Българска телеграфна агенция Валентин Кръстев от Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “.

Двадесет български пожарникари с четири автомобила са останали в Солун, посочи той.

Българските пожарникари са потеглили рано тази заран от Солун към Корфу и са се качили на транспортен съд от пристанището Игуменица, съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР