Български оръжеен магнат, който е преживял два руски опита за

...
Български оръжеен магнат, който е преживял два руски опита за
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: Руски килъри се целят в оръжейната индустрия в България

Български оръжеен магнат, който е претърпял два съветски опита за ликвидиране, сигнализира за саботажна акция, която съгласно него Москва води от години, пробвайки се да прекъсне значими оръжейни доставки за Украйна.

Емилиян Гебрев, чиято компания " Емко " създава огромна част от българската продукция на патрони и танкови снаряди по руски стандарт, доставяни на Киев, съобщи пред " Файненшъл таймс ", че съветски саботьори интензивно са се насочвали към неговите заводи и хранилища - в това число след пълномащабната инвазия на съветския президент Владимир Путин в Украйна предходната година.

" Руските закани [означават], че би трябвало да се предприеме нов набор от ограничения на национално равнище, както и на равнище алианс ", написа той в отговори на въпроси, изпратени по електронната поща. Той се базира на НАТО, чийто член България е от 2004 година

Производителят на оръжия съобщи, че сътрудниците на съветското военно разузнаване (ГРУ), които са се пробвали да го убият два пъти през 2015 година, " явно са работили по заповед от доста високо равнище в Москва ", само че съобщи, че остава неразбираемо за какво Русия " би употребила подривни способи в обекти, свързани с защитата, и [срещу] живота на обособени хора на територията на НАТО и Европейски Съюз ".

Нито един съветски сътрудник не е хванат или измамен под отговорност по отношение на отравянията и детонациите в обектите на компанията му - крах, за който Гебрев упреква продължаващото въздействие на Москва върху българското държавно управление.

Според анализатори и държавни чиновници съветската интервенция, която обгръща и политическите партии и медиите, заплашва растящата упоритост на България да усили производството на оръжия и муниции от руската ера, употребявани от Украйна и клиенти от целия разрастващ се свят.

Балканската страна от 7 млн. души - един от най-близките съдружници на Москва по време на Студената война - остава главен регион на деяние за съветските сътрудници, съгласно Гебрев и други вътрешни за промишлеността лица. Те настояват, че проникването е изключително мощно застъпено в прокуратурата и службите за сигурност на страната.

От Студената война насам " България [е] прекомерно открита и отпусната, което предлага комфортна среда за свободното деяние на сътрудниците на ГРУ ", споделя Гебрев.

Гебрев беше токсичен през 2015 година с нервнопаралитично вещество, сходно на новичок - вещество, употребявано три години по-късно при опита за ликвидиране на някогашния съветски шпионин Сергей Скрипал на английска земя.

В случая на Гебрев нервнопаралитичното вещество е било размазано върху дръжката на вратата на колата му на паркинг в София. Той изпада в кома за няколко седмици, само че се възвръща. Няколко месеца по-късно в лятната си къща той стартира да демонстрира сходни признаци на отравяне и е откаран в болница, където му е оказана здравна помощ.

Българските прокурори проверяват трима сътрудници на ГРУ, обвинени, че са боравили с нервнопаралитичното вещество, и ги упрекват в " опит за ликвидиране ". Но през 2020 година производството е спряно, като управляващите се базират на забавения прогрес и неналичието на интернационална правна помощ.

Експерти акцентираха, че " Емко " е една от няколкото компании, които създават руски общоприети 125-милиметрови танкови снаряди отвън Русия, които украинските сили към момента употребяват за остарелия си танков парк. Тези характерни благоприятни условия може да са измежду аргументите българският производител да е обект на опити за бойкот, написа dir.bg. 

" Руснаците се интересуват доста от нашите уреди и от хората, които ги обслужват. Въпросът е по какъв начин българските управляващи могат да защитят промишлеността и физическите лица, притежатели на промишлеността. Провалени следствия, унищожени доказателства - това е проблем. Кой проверява прокурорите? ", споделя български чиновник, поискал анонимност.

За първи път " Емко " става обект на нахлуване през 2011 година, когато детонация поразява един от складовете му в Централна България. Гебрев съобщи, че това е бил първият акт на бойкот против неговите фабрики - изказване, което не е доказано от публично следствие. През годините се случват и други гърмежи, в това число детонация през 2022 година и огромен пожар тази година в завода на " Емко " в Карнобат в Източна България.

Подобни произшествия са се случвали и при други производители на оръжия, без управляващите да проверяват събитията, споделя той.

" Няма никакъв резултат по нито един от повече от десетте случая, свързани с съветски терористични актове и шпионски мрежи в България ", споделя Гебрев. " Всички следствия са или прекъснати, или спрени и нито едно не е импортирано в съда. "

Корупцията измежду българските прокурори и неналичието на следствия на незаконното им държание заемат видно място в отчетите на Европейската комисия. Прокурорската безотговорност и продължаващото въздействие на Русия също са измежду аргументите, посочени от няколко столици на Европейски Съюз, за блокиране на присъединението на България към Шенгенското пространство без граници.

При неотдавна определеното прозападно държавно управление в София, което даде обещание да ограничи съветското въздействие, през юни основният прокурор беше заставен да напусне поста си, а правосъдната промяна затрудни прекратяването на делата за корупция и проведена престъпност. Гебрев съобщи, че това е начало, само че че следва да се направи още доста.

" Прокуратурата и предходното управление на Националната работа за сигурност [ДАНС] са взели участие в систематичното и всеобщо прикриване на... диверсионните дейности на съветски сътрудници, в това число детонациите в нашите хранилища и опита за отравяне с новичок ", твърди той.

ДАНС съобщи, че напоследък е " подхванала редица ограничения " за ограничение на съветското въздействие и е разкрила " невиждан брой случаи на съветска злонамерена шпионска активност ".

Веселин Иванов, представител на българската прокуратура, съобщи, че изказванията за съветска инфилтрация " изрично не са правилни " и че новото управление се е заело да реформира институцията си. Той съобщи, че прокурорите са документирали " незаконната активност " на сътрудниците на ГРУ и са ги подвели под наказателна отговорност. Но защото Русия не екстрадира свои жители, " нямало по какъв начин да бъдат изправени пред съда ".

Що се отнася до детонациите, Иванов съобщи, че службата му е записала четири случая, при които са унищожени артикули, предопределени за експорт в Грузия и Украйна. София " е повдигнала обвинявания на шест лица, за които е известно, че са чиновници на ГРУ ", сподели той.

Новото държавно управление разчита, че оръжейната промишленост на страната ще подтиква икономическия напредък в най-бедната страна членка на Европейски Съюз. Българският експорт е скочил с над 1 милиарда евро през 2022 година спрямо миналата година - и " огромна част от него се дължи на производството на муниции ", съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев пред " Файненшъл Таймс ".

Българските публични лица пресмятат, че до 40 % от патроните и снарядите, употребявани от Украйна във войната ѝ против Русия, се създават в България.

Освен директните доставки за Киев, " огромна част от тях отиват в страни, които са изпратили свои ресурси в Украйна... и ние допълваме запасите за съдружниците ", споделя Тагарев. " Пряко и непряко повече от половината от продукцията ни отива в Украйна ", добави той.

Според държавни чиновници към 5 % от брутния вътрешен артикул на страната се образува от продажбата на оръжие. По-голямата част от този бизнес се прави от частни компании като " Емко " и " Арсенал ", които в този момент се стремят да разширят производството до съоръжение, отговарящо на стандартите на НАТО.

" Западният алианс се интересува от по-евтино и по-бързо произвеждане, освен за Украйна... Българските производители се пробват да преминат към западните стандарти ", споделя Тихомир Безлов, боен анализатор в Центъра за проучване на демокрацията в София. Но проблемите с лицензирането и безпокойството на западните компании по отношение на възлагането на произвеждане на някогашен съветски съдружник значат, че това е " муден развой ", споделя той.

Бившият министър на защитата Велизар Шаламанов съобщи, че съветската инфилтрация продължава да пречи на упоритостите на България. " Съществуват опасности България да получи западно ноу-хау ", сподели той. " Трябва да реформираме тайните служби. [Съюзниците от НАТО] няма да ни се доверят, в случай че не можем да защитим това ноу-хау ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР