Български морски асоциации сигнализитат, че Турция готви петорно увеличение на

...
Български морски асоциации сигнализитат, че Турция готви петорно увеличение на
Коментари Харесай

Турция готви петорно увеличение на таксите за преминаване през Босфора и Дарданелите

Български морски асоциации сигнализитат, че Турция готви петорно нарастване на таксите за прекосяване през Босфора и Дарданелите. От Министерството на превоза показват, че досега не е постъпвала публична нота за идно повишение на таксите, а българските управляващи са изпратили публично писмо до турската страна за изясняване на проблема.

Подобно изменение на таксите може да бъде поискано от всяка от държавите-страни по „ Конвенцията от Монтрьо “ в края на всеки петгодишен интервал от влизането ѝ в действие, като направи надлежно предложение до другите договарящи се страни. Допускането му зависи от поддръжката на най-малко две страни, три месеца преди приключването на петгодишния период на документа. Всички държави-страни по Конвенцията за въвеждането на нови условия, следва да бъдат известени за подкрепеното предложение. Важно изискване е, че с изключение на предлаганите промени, предизвестието следва да съдържа и претекстовете, налагащи приемането му.

В писмото до турските си сътрудници служебният министър на превоза Христо Алексиев изрично декларира, че българският бизнес в бранша ще бъде доста ощетен от сходни условия. Вицепремиерът е отправил искане към турския си сътрудник Адил Караисмаилоглу за даване на публична информация, като до изясняване на въпроса посочената мярка да не бъде прилагана.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР