Български лекари откриха нов симптом, който се проявява при някои

...
Български лекари откриха нов симптом, който се проявява при някои
Коментари Харесай

Откриха нов неочакван симптом на коронавирус

Български лекари откриха нов признак, който се демонстрира при някои от случаите на ковид. Един от всеки петима, инфектирани с COVID-19, развива кожен обрив, съобщи NOVA.

Много рядко признакът се демонстрира като начален – при под 1% от инфектираните, само че може да засегне цялото тяло, демонстрират наблюденията на медиците от Клиниката по клинична алергология към Александровска болница.

COVID-19 може да засегне кожата по този начин, както вирусът визира и други органи, споделя доцент Мария Стаевска – шеф на Клиниката по клинична алергология към Александровска болница.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Коронавирус или просто простуда? Повечето признаци на COVID-...

" При 20% от пациентите с ковид има обриви, изобщо някакви кожни прояви. Тоест кожата е също обиден орган сходно на белия дроб, на сърцето, на нервната система. Вирусът може да засегне всеки един орган. При тези пациенти, които имат кожно засягане, към 20% имат уртикария ", изяснява доцент Стаевска.

При 10% от пациентите с уртикария обривът е бил първи признак. " Имахме такива случаи. Идва пациент с уртикария, доста остър, ние го одобряваме в клиниката. Реално 3 дни го лекуваме и той няма никакви проблеми. Ние в клиниката одобряваме с бърз тест, който е негативен и в действителност при този пациент, както всичко е наред, в един миг се оказва на третия ден, че развива другите признаци на COVID-19 ", споделя лекарят.



Няма връзка сред тежестта на двете болести при ковид и уртикария. " Пациентите с COVID-19 и уртикария, които в действителност имат и изявена уртикария, никога не го карат по-тежко ", отбелязва доцент Стаевска.

Данните на медиците от Клиниката по клинична алергология към Александровска болница съответстват с проучванията на сътрудниците им от разнообразни страни, които в 502 интернационалните научни изявления са изследвали 202-ма пациенти с ковид и уртикария. При към 10% от засегнатите обривът също е бил първи признак.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР