Български и румънски гражданин вече четири месеца са в ареста,

...
Български и румънски гражданин вече четири месеца са в ареста,
Коментари Харесай

Прокуратурата: Изнудвали са Пеевски и Доган с доклад срещу тях за контрабанда и тероризъм

Български и румънски жител към този момент четири месеца са в ареста, тъй като Специализираната прокуратура счита, че са изнудвали Делян Пеевски и Ахмед Доган с отчет на френските служби за присъединяване им в контрабанда на цигари и финансиране на терористични организации.
Срещу 12 милиона евро те предложили отчетът да не бъде пращан на европейските институции, а имената на политиците да бъдат заличени. 10 милиона евро трябвало да отидат за “френски прокурор”, проверяващ контрабандата, а два милиона за “изнудвачите”, написа " Биволъ ".

На 26 септември т.г. се състоя следващото съвещание на Апелативния профилиран съд по мярката за неотклонение на български и румънски жител, които са в ареста от няколко месеца. В последна сметка те останаха в следствения арест без право на обжалване, тъй като съгласно Специализираната прокуратура и съда има данни да са изнудвали Доган и Пеевски, в съучастничество с авторитетен румънски предприемач, за който е издадена европейска заповед за арест.

Тезата на обвиняването е развита от прокурор Евгения Станкова, прочула се с “терористичните пръскачки” пред Народното събрание по делото “НАПЛийкс”. Първоначално тя повдига на румънеца и българина обвиняване за финансиране на тероризъм по член 108 от Наказателен кодекс. След това явно се усеща, че това е гаф, а “финансирането на тероризъм” се отнася по-скоро за неведнъж споменаваните в документите по делото Ахмед Доган и Делян Пеевски.

В последна сметка обвиняването е променено като “изнудване” осъществено от проведена незаконна група. Всъщност, от протоколите по делото се схваща, че прокурор Станкова не е уверена защо тъкмо закононарушение става дума – изнудване или опит за машинация, само че пък е сигурна, че то било осъществено от ОПГ.

Задържаните са румънският бизнесмен Дорин Йордаке, който от години се занимава с износ на артикули от България и Дилиян Димитров Георгиев от гр. Русе. Йордаке е обвързван с авторитетният румънски предприемач с френско поданство Овидиу Семенеску.

Йордаке и Георгиев имали бизнес в Пловдив, където се свързали с неизвестен очевидец на прокуратурата с номер 436. Номерът не оказва помощ той да остане неизвестен и от пренията по делото се схваща, че въпросното лице е Иван Петлешков. Йордаке и Георгиев завели Петлешков при Семенеску и срещнали Петлешков с отчета, като Семенеску му го посочил на таблет iPad. Това се случило два пъти на срещи в Букурещ и Виена.

В отчета личали имената на Ахмед Доган, Делян Пеевски и шефа на Булгартабак Холдинг АД Венцислав Чолаков. Семенеску, като “представител на хора свързани с френските служби”, изискал от Петлешков да съобщи на Пеевски, че в случай че заплати 12 милиона евро, имената на Пеевски и Доган в отчета ще бъдат отстранени. Семенеску твърдял също по този начин, че отчетът щял да бъде показан на Европейската комисия на 1 юни 2019 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР