Български фермерски съюз се присъединява към протестите и иска оставката

...
Български фермерски съюз се присъединява към протестите и иска оставката
Коментари Харесай

Български фермерски съюз също поиска оставката на министър Кирил Вътев


Български фермерски съюз се причислява към митингите и желае оставката на министър Кирил Вътев. Във връзка с извънредно тежката конюнктура, в която се намира агросекторът, както в България, по този начин и в Европа и във връзка дейните протестни дейности пред Министерство на земеделието и храните, Български фермерски съюз декларира следното:

Управителният съвет на БФС показа още на 22 януари 2024 година мнение с оферти в осем точки с належащи за разрешаване проблеми в бранш земеделие, откакто беше извършена среща сред министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и част от браншовите организации. На срещата са обсъждани въпроси, касаещи целия бранш, без обаче същият да е показан в целокупност.

Предвид обстоятелството, че в процеса на разискването и търсенето на съответни решения на тези проблеми, не бяха поканени всички заинтригувани страни, Български фермерски съюз се причисли към декларацията на Българска агрохранителна камара, с която се изрази ясно и недвусмислено неодобрение от неналичието на необятен разговор и слагането в изолираност на по-голямата част от представителите на сектора. Едновременно с това помолихме за среща, в която да изложим вижданията си във връзка с възходящите проблеми, както и да участваме директно в разрешаването им, защото считаме, че само посредством всестранно съдействие сред всички директни участници в бранша, биха се постигнали резултати, отговарящи както на упованията на земеделските стопани, по този начин и на правилата на демократично устроената страна.

Въпреки всичките ни старания да създадем градивен разговор с Министерство на земеделието и храните, досега те остават несполучливи. Нещо повече, даже след почналите през вчерашния ден дейни протестни дейности, инициирани от 24 организации, Министерството на земеделието и храните не взема отношение и не декларира подготвеност да седне на масата на договарянията, както и да изясни за какво определянето на политики, разискването на законодателни промени и договарянето на в допълнение подкрепяне, не се реализира с всички представители на бранша.

Ето за какво от през днешния ден, 6.02.2024 година Български фермерски съюз се причислява към протестните дейности на сътрудниците си, за неотложно взимане на незабавни управнически решения за преодоляване на рецесията в земеделието, в това число с апел за оставка на министъра на земеделието господин Кирил Вътев, който посредством своите дейности и бездействия освен не съумя да реализира поставените пред него цели, само че и докара до опълчване и разцепление измежду земеделците.

Български фермерски съюз е член на най-голямата европейска земеделска организация „ КОПА – КОДЖЕКА “ и през днешния ден ръководителят Георги Стоянов и зам.-председателят Преслав Борисов ще вземат участие на срещи в Брюксел във връзка митингите на всички земеделци в Европейски Съюз.

Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР