Българската телекомуникационна компания (БТК) намери надежден партньор в лицето на

...
Българската телекомуникационна компания (БТК) намери надежден партньор в лицето на
Коментари Харесай

Нов играч на терена на електронните разплащания

Българската телекомуникационна компания (БТК) откри благонадежден сътрудник в лицето на Българо-американска кредитна банка. Това стана ясно от импортираното в Комисията за защита на конкуренцията искане за разкриване на произвеждане за разрешаване на централизация по смисъла на чл.22, ал.2 от Закона за защита на конкуренцията. Компанията и банката са уведомили антимонополното ведомство за желанието си да основат взаимно сдружение за електронни разплащания и чакат мнението му дали това би нарушило пазарната конкуренция.

До седмица, както изисква законът, заинтригуваните трети страни ще могат да разгласят пред регулатора своите позиции и отзиви.

От известието на Комисия за защита на конкуренцията излиза наяве още, че БТК и БАКБ са се договорили да обединят старания за основаването на състезател, който ще създава и поддържа програмен продукт за даване на платежни услуги. Дейността му ще е в България, а разплащанията ще стават посредством отворена сметка в банката.

Телекомуникационната компания е най-голямата по доходи с 697 млн. лева към деветмесечието на предходната година. Към този интервал тя регистрира и 3.07 млн. клиенти на мобилните си услуги. От своя страна БАКБ, която е с главен акционер Цветелина Бориславова, е 16-а по мярка на активите кредитна институция на банковия ни пазар, а облагата й в края на декември е 12.3 млн. лв..

Днес пазарът на платежни услуги, каквито са преводите на пари и заплащането на артикули и услуги по интернет, е движен главно от софтуерни компании, като измежду тях има и световни играчи, опитващи се да завземат позиции в Централна и Източна Европа. Местните компании работят най-вече в партньорство с някое от петте лицензирани от Българска народна банка сдружения за електронни пари или с някоя от четирите лицензирани платежни институции.

Тъй като в тази сфера към момента няма изявен водач, впускането на мобилните оператори в нея може да е основен миг за развиването й..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР