Българската търговско-промишлена палата, в качеството си на работодателска организация на

...
Българската търговско-промишлена палата, в качеството си на работодателска организация на
Коментари Харесай

БТПП с мерки за насърчаване развитието на индустриалните паркове

Българската търговско-промишлена палата, в качеството си на работодателска организация на национално ниво и участник в Оперативната работна група за индустриалните паркове, е подготвила мнение относно Разработване на ограничения за поощряване развиването на индустриалните паркове в България.

Икономическата реалност ясно демонстрира, че признатите в годините обратно ограничения за поощряване развиването на индустриалните паркове в България нито са задоволителни, нито са адаптивни към опциите на българската стопанска система, означават от работодателската организация. Необходими са по-сериозни регулации на съществуващите ограничения и  създаването на нови такива, които да отговорят на потребностите на пазара и да се реализира стопански резултат за съответните райони и за страната като цяло.

От БТПП акцентират, че е нужен друг метод във връзка с развиването на индустриалните паркове. От зони, в които вложителите могат единствено да наемат или закупят терени, паркове следва да бъдат построени като сплотяващи научно-развойни, индустриални, търговски политики за привличане на спомагателни вложения от стратегически и финансови  сътрудници.

Българската страна не би трябвало да се осланя и да разчита единствено на средства от европейските фондове и Плана за възобновяване и развиване, чиито средства могат да бъдат употребени единствено за инфраструктура във връзка с тези зони. Необходимо е да се заложат условия към бенефициентите на средствата, които в бъдеще да ги накарат да се развият в посока, която ще разреши привличане на задгранични вложения. В тази връзка, следва да се дискутират опциите за тематична специализация на обособени паркове, както и задължението за основаване на научно-изследователска и развойна инфраструктура като изискване за приемане на обществено финансиране, означават от БТПП.

Палатата е подготвила и съответни оферти за създаването на ограничения за поощряване развиването на индустриалните паркове в България. Те са изпратени на вниманието на отрасловите министри - на стопанската система и промишлеността и на нововъведенията и растежа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР