Българската страна изразява принципна подкрепа на заложените в Плана REPowerEU

...
Българската страна изразява принципна подкрепа на заложените в Плана REPowerEU
Коментари Харесай

България подкрепя мерките за намаляване на зависимостта на ЕС от руски горива


Българската страна показва кардинална поддръжка на заложените в Плана REPowerEU ограничения за понижаване на зависимостта на Европейски Съюз от съветски изкопаеми горива и сливане на напъните за реализиране на по-устойчива енергийна система и гарантиране на енергийните доставки за Европейския съюз (ЕС), както в показания на 20 юли 2022 година пакет на Европейска комисия " Спестяване на газ за подсигуряване на зимата ". Това е значителната част от формалната българска позиция, която ще бъде изразена на плануваната за на следващия ден изключителна среща на енергийните министри на Европейски Съюз, съобщиха  от Министерството на енергетиката, представени от Българска телеграфна агенция.

С оглед подготвеността на Европейски Съюз при положение на цялостно прекъсване на газовите доставки от Русия още през 2022 година, предложенията от пакета на Европейската комисия (ЕК) са в вярната тенденция, при вземане предвид с националните специфики и стартовите позиции на всяка страна членка, както и даване на нужната еластичност за реализиране на упоритостите, допълват от енергийното ведомство.

Европейските страни, които не са подвластни от съветския газ, би трябвало да покажат взаимност с тези, които са принудени да поставят старания за предпазване поради надвисналото прекъсване на горивото, твърди ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представена от ДПА.

" Дори страни членки, които съвсем не купуват съветски газ, не могат да избегнат резултата от евентуално прекъсване на доставките на нашия вътрешен пазар ", сподели по-рано през днешния ден Фон дер Лайен пред немската организация преди плануваната за на следващия ден изключителна среща на енергийните министри на Европейски Съюз.

Икономиките на Европейски Съюз са тясно преплетени, отбеляза тя, наблягайки, че газова рецесия ще засегне всяка страна членка под една или друга форма.

" Ето за какво е значимо всички страни членки да лимитират търсенето, всички да съхраняват повече и да споделят с тези членове, които са по-засегнати ", акцентира Фон дер Лайен.

Коментарите идват на фона на рецензиите, изразени и от Испания, и от Португалия, по отношение на оферти от Европейска комисия проект за изключителни обстановки с газа. Португалското държавно управление назова проекта " неплатежоспособен " и сподели, че потреблението на газ е " безспорна нужда ".

По-конкретно, Брюксел приканва всички страни от Европейски Съюз непринудено да понижат потреблението си на газ с минимум 15 на 100 сред 1 август и 31 март, като в същото време се дава опция да бъдат разпоредени спомагателни ограничавания на разходването на гориво при положение на сериозна газова рецесия.

Въпреки отпора от някои страни Фон дер Лайен изрази убеденост, че предложенията в последна сметка ще получат утвърждение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР