Българската позиция във връзка със случилото се в Керченския пролив

...
Българската позиция във връзка със случилото се в Керченския пролив
Коментари Харесай

Посланикът на Русия у нас: Българската позиция за инцидента в Керченския пролив беше премерена

Българската позиция във връзка със случилото се в Керченския проток беше естествена и премерена. Това съобщи посланикът на Русия в България, Анатолий Макаров, пред български медии по отношение на случая от 25 ноември, при който се стигна до борба сред съветски и украински кораби, и последвалата позиция на България.

„Чух изявлението на господин (президентът Румен) Радев на конференцията с президента на Полша, и мнението на господин (премиера Бойко) Борисов. Смятам, че изказванията са премерени. Това е безусловно обикновено проявяване, израз на това че би трябвало да понижим напрежението сред страните. Това е безусловно нормално“, разяснява Макаров.

Посланикът показа и версията на Русия за случилото се. „Сега главно се прави акцент върху това, че Русия е подбудител и агресор и е подготвена към военни дейности против Украйна. В реалност всичко беше безусловно по различен начин“, сподели Анатолий Макаров.

На 25 ноември сутринта два военни катера и влекач навлязоха в териториални води на черноморския басейн, в Черно море. Те вървяха от Одеса и се движеха в посока мост през Керченския проток. Разбира се, когато военни кораби навлизат териториални води на каквато и да е страна, в това число България, сигурен съм, тази страна има право да попита кой е той, какво е това и накъде тези военни кораби вървят. Никакви отговори не сме получили. На запитванията ни корабите, тези два катера и влекач, мълчаха. У нас се появи въпросът какво се случва. Защото там, както ви е известно, се намира Керченски мост, вход в Керченския проток, и надлежно този мост има стратегическо значение за Русия. Той съединява Русия и Крим, подсети дипломат Макаров.

„В тази обстановка се опитахме да спрем тези кораби. Те правеха всичко допустимо да избегнат съприкосновението с нас и маневрираха из акваторията близо до Керченския проток. След това избран интервал от времето сме се опитвали да ги спрем, по-късно, когато един от украинските катери вкара в бойна подготвеност оръдието, което имаше на борда, ние започнахме да реагираме по подобаващ метод – преминахме към дейна фаза и към задържане на тези кораби. Тези кораби бяха арестувани и по-късно докарани в порт Керч, след което беше тествано положението им“, сподели Анатолий Макаров.

По думите му, измежду украинските екипажи са разпознати двама офицери от Службата за сигурност на Украйна, които са координирали провокацията. „По подобаващ метод тези хора са арестувани и преместени в Симферопол, където се дефинира мярка за неотклонение. В дадения случай, доколкото разбирам, дума става за тяхното задържане заради нелегално секване на границата на Руската Федерация“, изясни Макаров.

Тази провокация беше проведена от президента Порошенко в навечерието на президентските избори в Украйна, разяснява посланикът: „Знаете, че на 31 март са планувани президентските избори, и по тази причина президентът прави всичко допустимо тези избори да не се състоят предвид на низкия му рейтинг. Затова беше въведено военно положение“.

Според Анатолий Макаров, военното състояние планува угнетяване на правата на жителите, възбрана за активността на политическите партии, възбрана на манифестации и доста други забрани, въвеждане на комендански час и т.н.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР