Българската пенсионна система , и то дори в по-изострена форма

...
Българската пенсионна система , и то дори в по-изострена форма
Коментари Харесай

Дефицитите в пенсионната система се увеличават, а доходността пада

Българската пенсионна система, и то даже в по-изострена форма - застаряващо население, по-малко заети и от там огромни дефицити. С нарастването на държавните пенсии от следващата година бюджетът на Национален осигурителен институт ще доближи 21.8 милиарда лева, само че от осигуровки в него ще едвам постъпят малко над половината средства. Останалите ще дойдат от налозите - към 10 милиарда лева, като с максимален дял във образуването на този недостиг са пенсиите. Този непрекъснат дефицит пораства с годините поради влошаващата се демография. Или в резюме - работещите хора все по-трудно ще могат да устоят пенсионерите.
Трудно облекчение
Преди повече от 20 години, с цел да се облекчи държавната пенсионна система, бяха основани и частните пенсионни фондове. 5% от облагаемия приход отива при тях, като се заплаща по-малко за държавна осигуровка. Идеята е един ден с прихода от тях да се компенсира по-малката пенсия от Национален осигурителен институт. Частните фондове, които са на правилото с дефинирани вноски, ръководят парите на осигурителите, като ги влагат във финансови принадлежности - акции и облигации в страната и чужбина. От края на предходната година стартира изплащането на първите пенсии от тях - за дамите, родени през 1960 година, навършили 61 година и 8 месеца.

Сривът на финансовите пазари през последната година неизбежно удари и техните портфейли, което се трансферира и в спад на доходността им. Към края на септември 2022 година на база двегодишен интервал по методологията на Комисията за финансов контрол междинната рентабилност на универсалните фондове е негативна - 2.6%, като по-малка е тя при професионалните и доброволните схеми - надлежно 1.47% и 1.43%. Преди тази година негативни стойности имаше и при международната рецесия през 2008 година, и през първото тримесечие на 2020 година, когато коронавирус рецесията срина тържищата, след което последва възобновяване.
Пазарен удар
Ударът на финансовите пазари се придвижва и върху активите на фондовете - общо за деветмесечието те ръководят 18.37 милиарда лева, активи при 19.6 милиарда лева в края на предходната година. Това е спад от 6.27% даже и откакто се вземат поради новите вноски, които обезпечават непрекъснати потоциот порядъка на към 160 млн. лева.към фондовете всеки месец, или над 1.4 милиарда лева за деветмесечието . За съпоставяне - през предходната година повишаването на активите беше с 13%, а доходността при някои фондове доближаваше и 8%. Стойността на активите и загубата на приход в този момент са действително по-ниски и поради високата инфлация в България, която доближи 17-18% през последните месеци. С максимален дял в активите са универсалните фондове, в които се обезпечават всички, родени след 1960 година, в случай че категорично не са избрали вноските им да отиват единствено в Национален осигурителен институт. Причина за спада на активите не може да се търси и в изплащането на пенсии, защото резултатът от тях към момента е най-малък. По данни на КФН за деветмесечието на тази година са изплатени към 15 млн. лева за втора пенсия от частните фондове - на пенсионери и дребна част на техни наследници.
Реклама
Прави усещане, че при някои пенсионни групи спадът в активите е по-малък, а доходността им е позитивна на фона на общите загуби, най-малко при професионалните и спомагателните, като при последните има малко по-либерална политика на ограничавания за вложенията. Фондове като " ЦКБ Сила ", " Съгласие " (свързани с " Химимпорт " ), " Бъдеще " (близка до " Еврохолд " ) имат по-големи експозиции в свързани със притежателите им слаболиквидни акции и облигации, търгувани на българската борса. Тя осъществя и по-малки загуби през тази година - при загуба от 18% за S&P500 досега през годината Sofix се е намалил с към 4.5%. Пенсионните фондове бяха ударени и по линия на доходността на държавните облигации, въпреки последната да се усилва. Това е по този начин, защото в този случай цените им падат, а фондовете правят оценка бондовете на база пазарна цена.

При всички положения обстановката в пенсионния бранш ще е забавна и предизвикателна за наблюдаване в бъдеще, когато на пазара на труда ще влизат все по-малко хора, а от ден на ден ще излизат от него.
Свързани публикации Проблемите на английските пенсионни фондове са предизвестие за рисковете в бранша 31 октомври 2022, 09:55 Държавна опция на депозита 28 октомври 2022, 06:29 Пенсиите ще костват съвсем 20 милиарда лева, над половината ще са дотация от бюджета 25 октомври 2022, 08:00 Краят на безплатния обяд с дълга 24 октомври 2022, 13:45 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР