Българската стопанска камара обяви, че подкрепя удължаването на сроковете, в

...
Българската стопанска камара обяви, че подкрепя удължаването на сроковете, в
Коментари Харесай

Бизнесът предлага удължаване на отсрочката за касовите апарати

Българската стопанска камара разгласи, че поддържа удължаването на периодите, в които бизнесът би трябвало да вкара фискални устройства - до 31 януари 2020 година, за предприятията, които употребяват тази стратегия за търговски обекти, и до 31 март 2020 година, за предприятията, извършващи продажби на артикули или услуги посредством електронен магазин.

От БСК изправиха писмо до министъра на финансите Владислав Горанов поради оповестения на страницата за публични съвещания Проект на Наредбата за допълнение на Наредба № Н-18 от 2006 година за вписване и отчитане посредством фискални устройства на продажбите в комерсиалните обекти, условията към софтуерите за ръководството им. От документа излиза наяве, че бизнесът се надява да бъдат признати предложенията му. А те са: развиване на настоящия модел за отчитане на продажбите с фискални устройства; вероятности пред фискалната регулация на заплащанията с карти и транзакциите посредством платежни оператори; благоприятни условия за софтуерна фискализация или продан на фискална информация посредством автоматизирани интерфейси.

Според претекстовете на ведомството на Владислав Горанов съществуващите софтуери са най-различни и изискват комплицирани механически решения, заради което съществуващите периоди са незадоволителни. Реално това е трета пролонгация, която бизнесът получава. Първоначално финансовите министерство бе заложило датата 1 януари 2019 година, а по-късно 31 март. Въвеждат се и отстъпки за междинния и наедрял бизнес, при който главната част от заплащанията минават по банков път, а най-малък размер интервенции са посредством заплащания в брой. На процедура софтуерът на тези компании няма да се постанова да дава отговор на новите условия, тъй като стратегиите им били доста комплицирани, а рискът за укриване на оборот – най-малък. Веднъж годишно тези компании ще генерират типов одиторски файл.

"Подкрепяме плануванаъа опция за междинните и огромни предприятия за потребление на тази опция с облекчени условия при блокиране на софтуера, само че при обвързване за генериране и изпращане на типов одиторски файл в Национална агенция за приходите до 31 януари на последваща година. В същото време, считаме, че тази опция следва да е налична за по-широк кръг предприятия. Както е посочено и в претекстовете към плана, кумулативното условие предприятията да дават отговор на критериите за междинни и огромни предприятия, и получените заплащания по продажби за миналата година, за които е налице обвързване за издаване на фискален бон, да не надвишават 5 на 100 от размера на чистите доходи от продажби, стеснява броя лицата, които биха могли да се употребяват от тази опция до малко над 900 компании ", изясняват от Стопанската камара.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР