Българската народна банка взе решение да разреши на търговските банки

...
Българската народна банка взе решение да разреши на търговските банки
Коментари Харесай

БНБ разреши на банките да удължат кредитната ваканция до март

Българската национална банка взе решение да позволи на комерсиалните банки да удължат до 31-ви март 2021 година мораторуима върху заплащанията по банковите заеми на кредитополучатели, наранени от коронакризата, оповестиха от финансовата институция.

Предишният период на този мораториум беше началото на април до 30 септември 2020 година От него се възползваха над 13 100 фирми и над 93 300 граждани получиха до 6 месеца пролонгация на вноските по заемите на обща стойност 9 милиарда лева, без това да се брои за просрочие.

Решението на Българска народна банка идва директно след днешното решение на Европейския банков орган да възобнови насоките си от април относно законодателните и частните мораториуми върху заплащанията по заеми.

От централната банка напомнят, че през септември 2020 година след разбор на резултатите от мораториумите и опциите за нормализиране на икономическата интензивност и финансовото ходатайство ЕБО е взела решение за прекратяване на мораториумите върху заплащанията. С това решение на ЕБО, дефиниращо рамката за целия европейския банков бранш, дейно отпадна правната опция Българската национална банка да утвърждава нови такива мораториуми.

" На базата на избраните към този момент от ЕБО насоки и условия Българска народна банка още веднъж има правната опция да прегледа за одобряване възможен нов план на Асоциацията на банките в България за удължение на частния мораториум върху заплащанията по  банкови заеми във връзка със обстановката с Covid-19 ", оповестява финансовата институция.

От централната банка показват още, че се следи наново ускорено разпространяване на пандемията, което е довело до разнообразни по обсег, дълбочина и дълготрайност ограничаващи ограничения както в България, по този начин и в целия Европейски съюз. Това още веднъж постави на дневен ред нуждата от разглеждане на опцията за удължение действието на насоките на ЕБО. Българската национална банка дружно с останалите национални надзорни органи участваше във обновените в ЕБО полемики по тази тематика, където се проучват резултатите от сходни ограничения върху стопанската система и надлежно върху балансите на кредитните институции.

Независимо от другите резултати върху националните банкови системи опцията за общ метод към казуса е само вероятният метод за съблюдаване на пруденциалната и регулаторна рамка при третирането на експозиции, попаднали под мораториум след съответната преценка от страна на банките. Също по този начин банките следва да обезпечат нужните им запаси за посрещане на бъдещо утежняване в качеството на заемите, показват от Българска народна банка.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР