Българската народна банка публикува на своята интернет страница брошура на

...
Българската народна банка публикува на своята интернет страница брошура на
Коментари Харесай

БНБ напомня какви са правата на потребителите при плащания в Европа

Българската национална банка разгласява на своята интернет страница листовка на Европейската комисия на тематика " Вашите права при осъществяване на заплащания в Европа ". Тя съдържа информация, обвързвана главно със сигурността и таксите при осъществяване на платежни интервенции, както и с новите типове платежни услуги - по даване на информация за сметка и по иницииране на заплащане.

В брошурата се припомня, че всеки консуматор, който обитава законно в Европейски Съюз, има право да употребява - гратис или против допустима такса, съществена платежна сметка (т.е. сметка по дебитна карта, позволяваща изтегляне на пари в брой, складиране на средства, както и разпореждане и приемане на плащания).

А също и че заплащанията в евро към този момент са със същите такси като за локалните заплащания, по този начин една сметка в евро разрешава да се правят заплащания в цяла Европа. Трансграничните заплащания в евро от 15 декември костват колкото националните заплащания в евро.

От септември 2019 година електронните заплащания са по-сигурни с помощта на задълбоченото определяне на идентичността на клиента. Това става посредством композиция от разнообразни фактори за засвидетелствуване на идентичността, да вземем за пример ПИН и в избрани случаи, пръстов отпечатък.

При кражба на кредитната карта отговорността на притежателя й е лимитирана до най-вече 50 евро (освен в случаи на груба небрежност).

Клиентите на банкови услуги няма да носят отговорност за неразрешени заплащания, осъществени откакто са уведомили банката си, или за онлайн заплащания, в случай че доставчикът на платежни услуги или банка не са обезпечили задълбочено определяне на идентичността на клиента.

Когато сумата на дефинитивно картово заплащане не е авансово известна (например при наем на автомобил или хотелски разходи), търговецът може да блокира по карта единствено утвърдената от притежателя й сума.

По предписание при заплащане с потребителски дебитни и кредитни карти търговците - както в магазините, по този начин и онлайн - не могат да изискват заплащането на цена, по-висока от оповестената ( " спомагателна такса " ).

Цялата листовка е налична тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР