Българската народна банка и Асоциацията на търговските банки вече работят

...
Българската народна банка и Асоциацията на търговските банки вече работят
Коментари Харесай

БНБ въвежда мораториум върху кредитите


Българската национална банка и Асоциацията на комерсиалните банки към този момент работят по оформяне на критериите и ограниченията, свързани с налагане на краткотрайни мораториуми върху отговорностите на кредитополучателите. Това заяви шефът на Българска народна банка Димитър Радев. Насоките на Българската национална банка ще бъдат съобразени с тези, които разгласява Европейският банков орган довечера. Мерките са ориентирани най-много към хората, изпитващи финансови компликации поради епидемията от ковид.

Насоките, направени от единната европейска институция, би трябвало да бъдат приложени във всяка обособена страна. Европейският банков орган е безапелационен, че става дума за краткотрайни ограничения. В насоките е упоменато, че националните банки дружно с асоциациите на комерсиалните банки създават дружно процедурите, по които ще бъдат третирани кредитополучателите.

Изключително значимо е да бъдат обхванати оптимално доста от кредитополучателите, които изпитват краткотрайни финансови компликации. Това значи, че заплащанията към банките от тези клиенти краткотрайно могат да бъдат понижени или прекъснати, само че тези спирания в ликвидния поток няма да се третират като необслужвани заеми в портфейлите на банките, до момента в който не завърши рецесията.

Важно е да се създаде обединен стандарт, който да бъде ползват към другите групи от кредитополучатели, както и процедурите да се ползват бързо, допълват от Европейския банков орган.

Критериите за краткотрайни мораториуми на обществени и частни заеми могат да се ползват преди 30 юни.

Все още не е ясно по кое време критериите ще бъдат завършени и приложени в България.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР