Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (проста годишна

...
Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (проста годишна
Коментари Харесай

Обявиха новите лихви от 1 март

Българската национална банка (БНБ) разгласи главен лихвен % (проста годишна лихва) в размер на 3,80 на 100, считано от през днешния ден, 1 март 2024 година Досега (през януари и февруари) ОЛП беше 3,79 на 100, сочи информация в уеб страницата на регулатора, съобщи " България он ер ".

Повишението от 1 март връща главната рента на равнището от декември 2023 година, когато също беше 3,80 на 100. През януари централната банка понижи главната рента за първи път от октомври 2022 година, въпреки и алегорично - с едвам 0,01 процентни пункта.

Основният лихвен % се прилага ограничено на банковия пазар в България и визира някои левови заеми, като множеството банки употребяват данни от " Лихвената статистика " на Българска народна банка при установяване на своите референтни лихвени проценти, които са част от цялостната цена на даден заем.

Размерът на главния лихвен %, в действие от първо число на всеки календарен месец, е еднакъв на междинната аритметична големина от стойностите на показателя ЛЕОНИА Плюс за работните дни на предходния календарен месец. ОЛП е в действие за интервала от първия до последния ден на календарния месец, за който се отнася.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР