Българската икономиката постепенно изсветлява. Това съобщи професор Стефан Петранов, ръководител

...
Българската икономиката постепенно изсветлява. Това съобщи професор Стефан Петранов, ръководител
Коментари Харесай

АИКБ: Българската икономика постепенно изсветлява

Българската стопанската система последователно изсветлява. Това заяви професор Стефан Петранов, началник на екипа, основал Композитния показател „ Икономика на светло”.

Проф. Петранов показа разбор на обстановката и трендовете за изсветляването на стопанската система в България на конференция на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ и Националния център „ Икономика на светло”.

Композитният показател „ Икономика на светло” през 2018 година се е повишил с 4,55 пункта и доближава рекордно равнище от 79,10 пункта, уточни проф. Петранов. Той добави, че през 2017 година този показател е бил 74,55 пункта, а през 2016 година 71,81 пункта.

„ Наблюдаваме последователно изсветляване на българската стопанска система. Новото е ускоряването на тази наклонност ", означи Стефан Петранов. Той добави, че тези данни са предварителни. Освен това тези индикатори са „ косвени знаци ".

Наблюдава се растеж на хората, които работят с контракти, съобщи проф. Петранов. Въпреки че пораства индикаторът за разплащането по банков път на служащите и чиновниците продължава да пораства, огромна част от тях не престават да получават заплатата си в плик. Повечето от интервюираните служащи, които работят на спомагателна работа с контракт, са дали отговор, че част от възнагражденията ми се заплащат на ръка.

Сравнително високият дял на младежката безработица остава и през 2018 година, демонстрират резултатите от разбора.

Събираемостта на Данък добавена стойност се покачва. Според АИКБ причина за това е, че Министерството на финансите, държавното управление и Народното събрание са осъществили поредност от дейности за възстановяване и рационализиране на режима на облагане с Данък добавена стойност. Наблюдава се растеж и в заплащането на акцизи за тютюневи и произведения и алкохол. Това се дължи на усъвършенстваната контролна активност на Агенция "Митници " и Национална агенция за приходите, считат от АИКБ.

„ Въпреки по-добрите резултати, делът на сивата стопанска система остава относително висок”, добави проф. Петранов. „ Липсата на квалифицирана работна ръка оказва отрицателно въздействие. Липсват промени в основни браншове като опазване на здравето, енергетика, защита на конкуренцията, правораздаване, вътрешен ред и сигурност”.

Според АИКБ новото внезапно административно повишение на работната заплата е довело до повече „ сиви” практики в някои браншове. Австрия, Германия, Финландия и Дания в ниския дял на сивата стопанска система, където в тези страни е под 6 пункта.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР