Българската икономика никога не е била по-голяма, отколкото към днешна

...
Българската икономика никога не е била по-голяма, отколкото към днешна
Коментари Харесай

Според финансовото ни министерство БВП е на най-високото си ниво в историята

Българската стопанска система в никакъв случай не е била по-голяма, в сравнение с към днешна дата. Брутният вътрешен артикул (БВП) е на най-високото си равнище въобще в историята. Това съобщи заместник-министърът на финансите Георги Клисурски при представянето на отчета " Преглед на обществените финанси в България ".

Документът е направен от водещи икономисти на Световната банка и в детайли изследва въпросите за фискалната позиция на България след множеството шокове и рецесии, приходите, успеваемостта и ефикасността на държавните разноски, демографските трендове и тяхното отражение в основни браншове.

Зам.-министър Клисурски уточни, че през 2023 година Брутният вътрешен продукт се чака да е към 190 милиарда лева, което го прави два съвсем пъти по-голям в съпоставяне със единствено преди пет години, когато той е бил 100 милиарда лева По думите му българската стопанска система бележи непрекъснат напредък, като за 2023 година той се чака да бъде към 2%, което е повече по отношение на личната прогноза на Министерството на финансите за 1,8%.

" Дефицитът в бюджета за 2023 година на начислена основа е към 2,2% от Брутният вътрешен продукт и е напълно в критериите за присъединението на страната ни към еврозоната. Този резултат е по-добър от 2022 година, когато беше 2,9% “, разяснява Клисурски. Той добави, че размерът на дълга през 2023 година е 21,6% от Брутният вътрешен продукт, което с половин процентен пункт по-малко, в сравнение с към декември миналата година, когато е бил 22,1%. Това слага България на второто най-ниско дългово равнище измежду страните от Европейския съюз и е доста по-ниско от 60% по отношение на Брутният вътрешен продукт, които се изискват по Маастрихтските критерии.

Според заместник-министъра вложенията – обществени и частни, могат да са един от факторите, който ще форсира растежа на стопанската система ни и държавното управление поставя основни старания за привличане на директни задгранични вложения, което в последните 10-15 година не е правено по разнообразни справедливи аргументи. " В момента има голям интерес от голям брой наши западни сътрудници “, безапелационен беше той.

Второто значимо нещо за растежа на стопанската система, което разяснява Георги Клисурски, са финансовите разноски в стопанската система от позиция на обществените вложения.

" През 2023 година за първи път изпълняваме съвсем цялата финансова стратегия – на 98%, по отношение на заложената в консолидираната фискална стратегия. От заделените 8,1 милиарда лева са осъществени 7,9 милиарда лева “, уточни той. През актуалната година в бюджета са заложени 10 милиарда лева финансова стратегия, което е с 25% повече по отношение на миналата година. От тази година те са в специфична стратегия, която е в централния бюджет и на база фактическо осъществяване след показване на нужните документи – фактура или подписан контракт, Министерският съвет отпуска средствата. По този метод се реализира и дейно разходване на обществените средства.

Допълнителен тласък, посредством който държавното управление цели да подтиква частните вложения, е отпущането на държавни помощи до оптимално допустимия размер за вложителите. " Опитваме се да създадем допустимо най-лесни вложенията в капитал за частния бранш, тъй като в последна сметка това е главният мотор за тяхното повишение “, изясни заместник-министърът. Не на последно място Клисурски уточни, че основен фактор за реализиране на стопански напредък са хората и демографията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР