Българската икономика е нараснала с 2.4% през първото тримесечие на

...
Българската икономика е нараснала с 2.4% през първото тримесечие на
Коментари Харесай

Българската икономика е нараснала с 2.4% през първото тримисечие

Българската стопанска система е повишена с 2.4% през първото тримесечие на 2020 година в съпоставяне със същия интервал на 2019 година Данните на Национален статистически институт демонстрират, че в интервала януари-март пандемията COVID-19 към момента не се е отразила съществено на страната ни. Извънредното състояние бе въведено в средата на март, само че месец преди този момент доста от бизнесите към този момент усещаха затруднения заради прекратени доставки на първични материали от азиатските страни, както и намаляли поръчки от Западна Европа.

Произведеният през първото тримесечие БВП възлиза на 25 575 млн. лева, а преизчислен в евро е 13 076 млн., като на човек от популацията се падат 1 881 евро, оповестява Национален статистически институт.

Спряма предходната година расте брутната добавена стойност във всички стопански браншове, без търговията, ресторантьорството и хотелиерството, където спадът е общо 0.1%. 

От съставените елементи, които формират икономическия напредък, с максимален растеж е вътрешното ползване - 4.1% за груповото ползване и 3.7% - за семействата. Инвестициите нарастват с 1.2%, износът с 1.9%, а вносът на артикули и услуги - с 1.2%.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР