Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) призовава правителството да приеме

...
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) призовава правителството да приеме
Коментари Харесай

Хотелиерите настояват държавата да им плаща тока, водата и заплатите |

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) приканва държавното управление да одобри спешен пакет от стопански ограничения за избавление туристическия бранш.

Според организацията един от стратегическите и предпочитани браншове в България е подложен в риск за икономическото си оцеляване, в резултат на невижданата световна пандемия от COVID-19.

Не желаеме повече работа на парче, а спешен проект за избавяне на туризма, произвеждащ до 13% от Брутният вътрешен продукт на страната,  написа в писмо на БХРА, изпратено до премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и съдружните сътрудници от Обединени Патриоти Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Според асоциацията туристическият бранш през последните години е бил отличникът на стопанската система и е нямал потребност от поддръжка, като освен допринасял за приходите в бюджета, само че и водел до развиването на други браншове на стопанската система като земеделие, търговия, превоз, индустрия, строителство, произвеждане на мебели, козметика, текстил и други.

" Днес обаче обстановката не е такава и настояваме за генерална поддръжка за избавяне на промишлеността, от която зависят толкоз други браншове и пакет от стопански ограничения, които да се подхващат целево за излекуване, защото физическото оцеляване на бранша е сложено на карта ", декларират от БХРА.

От организацията упорстват:

Да се подсигурява от Правителството включването на туризма като приоритет в националния проект за възобновяване.

Да се поемат за периода на пандемичната конюнктура всички икономически разноски за ток, вода, отопление, наем и избрана процентна част от работните заплати и цялата работна заплата на чиновниците на тези компании, които записват спад в оборота над 30% по отношение на 2019 година

В случаите, когато икономическата активност на туристическите предприятия се замразява краткотрайно с държавен акт като заповед на здравния, туристическия или други министри, страната да поеме гореизброените разноски за наем, ток, вода, отопление, както и 100 % от дължимите трудови хонорари на заетите лица по трудов контракт, здравните и обществените им осигуровки. Поради неспособност и възбрана да бъде осъществявана стопанска активност за съответния интервал работодателят се освобождава от задължението да заплаща съответните налози и такси.

Да се поддържа на държавно равнище настояването на Европейската асоциация на хотели, заведения за хранене, заведения и кафенета ХОТРЕК, на която БХРА е единствен пълновръстен член за България, за краткотрайно уеднаквяване в Европейски Съюз на Данък добавена стойност ставка от 5% за туристическия бранш. По този метод ще се запазят работни места, ще се избави структуроопределящ за стопанската система бранш, а приходите ще се върнат в хазната.

Туристическите бизнес предприятия да бъдат обсъждани като междинни, а не дребни такива, макар че поради сезония темперамент на активността си постоянно не дават отговор на критериите за нает брой служащи.

Да се разсрочат заемите на туристическите компании с 4-5 години, като също така им се провиснал и оборотни средства, защото до 15 юни не се обрисува да има каквито и да е приходи за сезонните летни хотели. Под въпрос са и приходите на зимните места за настаняване и заведения поради задаващия се непредсказуем сезон.

Докато се одобри краткотрайната мярка за 5% Данък добавена стойност за туризма в целия Европейски Съюз, да се понижи Данък добавена стойност на доставките на храна на 9 на 100 от заведенията за хранене, категоризирани по Закона за туризма, като по този метод се изравни с Данък добавена стойност ставката, настояща сега за сервираната в заведенията храна.

Да се дават ваучери за настаняване сходно на ваучерите за храна, с цел да можем да активираме българския пазар, а всеки служащ самичък да реши защо да похарчи необлагаемата сума към заплатата му.

Да се дават ваучери за здравна предварителна защита, които да се употребяват освен в държавните бази, а във всички места за настаняване.

Да се форсира издаването на визи, най-много онлайн. Подобно облекчение е най-необходимо за прилежащите страни и за Русия, като механизъм за стимулиране на пазара в сложните условия, в които е подложен бизнеса.

От БХРА упорстват и всички бъдещи противоепидемични ограничения, чието налагане следва за отбрана на здравето на хората и закъснение на разпространяването на панедемията и засягат туристическия бранш, да бъдат обсъждани авансово с представители на всички национални организации.

Асоциацията счита и че с цел да е сполучлив един бизнес, той би трябвало да работи по правила и да има предвидимост. Затова приканват за явен проект при каква степен на заболеваемост ще затварят заведения и хотели и при каква степен на заболеваемост ще се отварят.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР