Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоява да бъде преразгледана

...
Коментари Харесай

Хотелите искат заведенията в тях да работят |

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) упорства да бъде преразгледана заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов, с която се не разрешава работата на заведенията в хотелите.

Според асоциацията рестриктивните мерки за заведенията за хранене в хотелите действително стопират работата на самите хотели, макар че те не са публично затворени. Отменят се всички направени резервации за оповестения в началото 3-седмичен интервал за деяние на новите ограничения. Причината е, че никой екскурзиант не си показва приятната и спокойна почивка, хранейки се в стаята си, защото обстановката прилича болничен престой, разясняват от БХРА. Те упорстват на заведенията в хотелите да бъде разрешено да работят при съблюдаване на противоепидемични ограничения.

" БХРА поддържа напъните и позицията на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, която упорства за тази смяна. В редица страни в света заведенията в хотели, на летища, аерогари, автобусни и жп гари бяха изключени от ограниченията за рестриктивните мерки, наложени към местата за хранене. Формалното незатваряне на хотелите, макар действителната неспособност да работят и да посрещат клиенти при тези условия, води до това, че за бранша на гостоприемството и неговите чиновници не са планувани обезщетения, както за останалите затворени бизнеси. Те не могат да се възползват даже от извънредно незадоволителната помощ, планувана за личния състав. Работниците в тези заведения няма да получат даже по 24 лв. дневно от страната, макар че техните работодатели ще са принудени да ги пуснат в неплатен отпуск или даже да ги освободят ", допълват от БХРА.

И още:

" Хотелите не могат да се възползват и от плануваните, въпреки и неразбираемо какви все още, обезщетения за затворените бизнеси. Тоест те няма да получат никаква финансова помощ от страната, макар че не могат да продължат да правят активността си. От БХРА молим кабинетът да реши този комплициран за хотелиерския бизнес проблем, тъй като в противоположен случай обричат бизнесите на банкрут, а техните чиновници на трайна безработица. А бюджетът ще загуби и огромна част от 10-те % доходи, които в годините преди пандемията влизаха в хазната от плащаните от туризма налози и осигуровки.

БХРА отхвърля повече да има вяра на приказки и обещания. Настояваме да получим поддръжката, каквато заслужава структуроопределящ за българската стопанска система бранш, посочен и от Европейска комисия като една от промишленостите, които може да изведе националните и общностната стопански системи от извънредно тежката рецесия. И да се реши коя от двете други възможности ще бъде приложена – ще бъдат отворени единствено за посетители на хотелите заведения в тях или секторът на гостоприемството ще бъде включен в обсега на плануваните обезщетения. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР