Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) като национално представена организация

...
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) като национално представена организация
Коментари Харесай

Браншът настоява за запазването на 9% ДДС за ресторантите и заведенията

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) като национално показана организация изрично се афишира за опазване на диференцираната ставка на Данък добавена стойност за заведения за хранене и заведения в размер на 9 на 100. Тя бе въведена, с цел да поддържа най-засегнатия икономическия бранш от международната пандемия на Ковид-19 и аргументирана със спецификите на туристическия бизнес.

Това декларират от Асоциацията в своя позиция.

Не може в навечерието на изборите да се употребява управническото безвремие и отвод от вдишване на отговорност, с цел да се играят игри с бъдещето на цялостен един бранш, акцентират от Изпълнителното бюро на национално показаната организация с 36 районни структури. Напротив, мярката би трябвало да се трансформира в трайна, както е в множеството страни от Европейски Съюз. В момента Данък добавена стойност за кетъринг и заведения за хранене в Европейски Съюз е понижен до ставки от порядъка на 4-5 на 100, напомнят от БХРА.

За страдание огромна част от българските политици включително и ръководещите не схващат смисъла на тази мярка за опазване на един от главните браншове на българската стопанска система. Идеята бе посредством разликата от понижението на Данък добавена стойност повече средства да останат във компаниите, които да бъдат обезщетени по този метод без да се дават директно пари от бюджета за коронавирус рецесията, както и посредством разликата да се обезпечат средства за хонорари на личния състав, което се е и получи след въвеждането на мярката, като механизмът е разказан по-долу.

Още един път подчертаваме, че понижението на Данък добавена стойност за заведенията за хранене е мярка не за понижаване на цените в заведенията за крайните клиенти, а за стабилизиране на бранша и по-лесно понасяне на загубите, нанесени от поредицата от рецесии, уточни зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров.

Не на последно място с мярката се подкрепя и опазване на фрагментите в бранша, които сега са на санитарния най-малко след двегодишна липса на работа и пренасочване в други браншове на стопанската система.

Надценката в ресторантьорския отрасъл е с високи стойности, има огромна разлика сред цената на фактурите по придобиване и осъществения стокооборот. Това води до невисок данъчен заем и от там до огромно данъчно обвързване. При естествени стопански условия това не би създавало проблеми в сектора. Но върху цената на труда не се начислява Данък добавена стойност и не се употребява данъчен заем. А високият % на Данък добавена стойност и високите равнища на труда изяждат принадената стойност. За голяма част от данъчно задължените субекти, като дребните и междинни компании и търговски обекти, това е съдбовно и те се оказват пред избора да банкрутират и затворят или да преминат в сивия бранш, обявиха от БХРА.

От БХРА припомниха и че всички водещи политически сили са декларирали поддръжката си мярката да остане трайна преди последните парламентарни избори, след които обаче не се образува постоянен кабинет. Ако не желаят да банкрутират ресторантьорския бизнес у нас политиците би трябвало да съблюдават обещанията си, а не просто да ги дават преди избори и по-късно комфортно да ги не помнят, безапелационни са от БХРА.

От национално показаната организация приканват всички браншови организации в туризма да поддържат настояването им за преобразяване на ставката от 9 на 100 на Данък добавена стойност за заведения за хранене и заведения, категоризирани по Закона за туризма, както и за другите типове туризъм. И декларират, че ще бранят икономическите си ползите и оцеляването на бизнеса си с всички позволени от закона средства.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР