Българската енергийна дипломация става все по-професионална и проактивна. Това заяви

...
Българската енергийна дипломация става все по-професионална и проактивна. Това заяви
Коментари Харесай

Санкциите срещу Турски поток нямало да се отразят на България

Българската енергийна дипломация става все по-професионална и самодейна. Това съобщи пред БНР енергийният специалист проф. Атанас Тасев във връзка формалното разкриване на " Турски поток ", което ще се състои на следващия ден.

Той посочи, че страната ни даже е изпреварила откриването на двете тръби на " Турски поток ", като е заместила част от потенциала на " Турски поток 1 ". Сега даже по втората тръба на газопровода получаваме газ, който отива и в Турция, зарежда газотранспортната ни система и директната система за Гърция и Македония, акцентира Тасев. Според него това е неоспорим триумф, за който би трябвало да се изтъкне ролята на премиера Бойко Борисов.

Това е забавен случай, който явно ще остане в историята - да успееш да примириш великите сили на енергийното поле и ползите в региона на Балканите и България, разяснява специалистът.

Той изрази мнение, че американските наказания против " Турски поток " не би трябвало да се отразят на България.

Тасев изясни, че " Турски поток " завършва до българската газоизмерителна станция " Странджа 2 ", а по-нататък страната ни има своя газотранспортна система, която се подчинява на разпоредбите на Третия енергиен пакет и осъществя концепцията на Гюнтер Йотингер (европейски комисар за енергетиката в Комисията " Барозу II " от 2010 до 2014 г.) да има цялостна междусистемна съгласуваност сред страните. За задачата България дава услуга на всеки, който желае да вкарва или да транзитира газ през територията й и това разрешава газотранспортната й система да е с цялостен потенциал.

Според него не би трябвало да се тормозим от името " Турски поток " и даже не би трябвало да го назоваваме " Балкански поток ", тъй като той е част от нашата газотранспортна система.

Тасев разясни, че няма съветско присъединяване в построяването на газопровода на наша територия. Строежът на разширението на газотранспортната система в посока Зайчар бил напълно за наша сметка.

По негови думи със прекъсването на преноса през Трансбалканския газопровод България получава още един интерконектор, който ни дава опция да транзитираме газ, в това число полутечен, от южното направление към Украйна. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР