Българската делегация в Йерусалим взе благодатния огън. Благодатният огън снизходи

...
Българската делегация в Йерусалим взе благодатния огън. Благодатният огън снизходи
Коментари Харесай

Българската делегация взе Благодатния огън

Българската делегация в Йерусалим взе плодородния огън.

Благодатният огън снизходи в храма на Божи гроб в Йерусалим като Йерусалимският патриарх Теофил III го съобщи на събралите се поклонници в храма , измежду които бяха и представители на Българската православна черква.



Българската делегация, предвождана от митрополит Антоний, взе плодородния огън и се насочи към летище " Бен Гурион ".

Българската делегация ще придвижи свещения огън с полет до София с държавния аероплан " Фалкон ".

Макар Българската православна черква да даде обещание да излъчи взимането на огъня онлайн във Фейсбук, това не беше допустимо поради необикновено огромният трафик. От БПЦ обаче разгласиха видео от взимането на огъня от храма на Божий гроб.



Делегацията ни ще донесе свещения огън в България и той ще доближи до всяка една от епархиите на Българската православна черква , а миряните ще осветят с него домовете си след радостния възклик " Христос воскресе! " в среднощ.

Огънят ще бъде съхраняван в Синодалния параклис до към 23.45 часа, когато с литийно шествие се донася в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " за Пасхалното свещенодействие .

След богослужението Благодатният огън ще отиде до всяко кътче на България и Република Македония.

 За първи път даваме Благодатния огън на Македония
За първи път даваме Благодатния огън на Македония

Предаването на свещения огън се излъчва онлайн във Facebook

За първи път обаче делегация на Българската православна черква ще даде Благодатния огън на Скопие.

Част от делегацията на митрополит Антоний в Йеросалим са някогашният транспортен министър Кристиян Кръстев , подстриган персонално от Западно и Средноевропейският митрополит Антоний за иподякон. В делегацията пътува и ректорът на Духовната семинария Пахомий.

Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Христовото Възкресение, за което свидетелства още деятел Петър, като то се счита за централното място в християнската религия.

Появата на плодородния огън в навечерието на православния Великден, който бива измолван от Йерусалимския патриарх, духовенството и хилядите поклонници, макар регулярността, се назовава " чудото на Благодатния огън " .

За да се избегне и най-малкото съмнение, че при запалването му има човешка интервенция, параклисът на Божи гроб се ревизира за всевъзможни запалителни средства.

След това вратите на Божи гроб се запечатват с огромна пита пчелен восък . Върху него поставят печатите си духовниците от католическата, арменската и коптската църкви, които имат параклиси в огромния храм при Божи гроб.

При слизането на Благодатния огън в параклиса е единствено йерусалимският патриарх. Известно време пламъкът не топли и не пари. С него патриархът възпламенява снопчета от по 33 свещи, които държи в ръцете си и ги изнася на поклонниците в храма.

Оттам свещеният огън потегля по целия свят.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР