Българската делегация, ръководена от министър-председателя Кирил Петков, пристигна в Рим,

...
Българската делегация, ръководена от министър-председателя Кирил Петков, пристигна в Рим,
Коментари Харесай

Премиерът Петков и ръководената от него българска делегация пристигнаха в Рим

Българската делегация, ръководена от министър-председателя Кирил Петков, дойде в Рим, Италия, където ще бъде на двудневно посещаване във връзка Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност – 24 май, съобщи Българска телеграфна агенция.

На 23 май, вторник, министър председателят и делегацията ще бъдат признати на визита във Ватикана от главата на Римокатолическата черква папа Франциск. По традиция Негово Светейшество ще ги посрещне в Апостолическия замък, а след аудиенцията Кирил Петков ще организира среща с държавния секретар на Светия трон – кардинал Пиетро Паролин.

Премиерът Петков ще участва и на Божествена света литургия в базиликата „ Сан Клементе “, където е заровен славянският първоучител Константин Философ. Литургията ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Министър-председателят ще се поклони пред мощите на Св. Кирил.

По време на визитата си в Италианската република министър-председателят Кирил Петков ще организира среща с италианския си сътрудник Марио Драги, на която двамата се чака да обсъдят двустранни въпроси и настоящи тематики от европейския дневен ред.

След обичайното посещаване в базиликата „ Санта Мария Маджоре “, където папа Адриан ІІ благославя славянската писменост и книги, министър председателят ще се срещне с делегацията от Република Северна Македония, водена от министър-председателя Димитър Ковачевски.

В състава на българската делегацията са вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова, министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на образованието и науката Николай Денков, както и представители на Светия синод и на католическата черква в България. В нея вземат участие още писателят Георги Господинов и ръководителят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР