Българската държава и Българската православна църква са единни в желанието

...
Българската държава и Българската православна църква са единни в желанието
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев се срещна с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит

Българската страна и Българската православна черква са единни в желанието си за развиването и задълбочаването на връзките сред България и Република Македония. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, които организираха среща през днешния ден, по самодейност на президента.

По време на срещата беше очебийно значимото значение на подписания двустранен Договор за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония, който укрепва взаимното доверие, предизвиква развиването на двустранните връзки и съставлява позитивна стъпка в процеса на европейска интеграция на Република Македония. Отбелязана бе и духовната фамилност на България и Република Македония.

Патриарх Неофит срещна президента с импортираното в Канцеларията на Светия Синод писмо от Македонската православна черква, с което се приканва за възобновяване на евхаристийното единение на БПЦ „ с обновената Охридска архиепископия в лицето на МПЦ " и го увери в положителната воля от страна на Българската патриаршия да се търсят пътища за неговото наред разрешаване. Този въпрос следва да бъде прегледан на съвещание на Св. Синод на БПЦ, като тематиката за автокефалността на Македонската православна черква ще бъде разисквана и с останалите поместни православни църкви.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР