Българската банка за развитие (ББР) призна, че е имала интерес

...
Българската банка за развитие (ББР) призна, че е имала интерес
Коментари Харесай

Банката за развитие призна, че е имала интерес към сделката с ЧЕЗ

Българската банка за развиване (ББР) призна, че е имала интерес към договорката за ЧЕЗ - става дума за отговор на писмо, изпратено от " Инерком " рефинансиране на заема на електроразпределителното сдружение. От банката дали отговор, че имат интерес, само че до финансиране не се е стигнало. 

Това стана ясно по време на взаимното съвещание на парламентарните комисии по енергетика и за надзор на службите за сигурност по отношение на продажбата на ЧЕЗ. 

Главният изпълнителен шеф на Българска банка за развиване (ББР) Стоян Мавродиев изясни, че е получил от компанията на Гинка Върбакова " Инерком България " молба за разглеждане на опцията за рефинансиране на заема на ЧЕЗ. На него ББР са дали отговор, че имат подготвеност, само че този отговор не е ангажимент, тъй като има доста инспекции, които би трябвало да бъдат осъществени. По думите на Мавродиев след отговора на ББР нищо не е последвало и банката не е поемала задължения за финансиране на договорката.

" Това е банкова процедура, не е правнообвързващ ангажимент. За мен е потресаваща тази операция, която прави бордът на ЧЕЗ и по този начин заблуждава и чешкия министър председател ", сподели той.

" Значи това е все едно да питат една банка дали дават заеми и тя да отговори - да, даваме " , заключи обяснението на ББР ръководителят на енергийната комисия Делян Добрев. 

Мавродиев акцентира, че " Инерком " може да имат същински банкови гаранции от други банки, само че ББР не е измежду тях. 

Той акцентира, че е пристигнал на днешното съвещание " от почитание към Народното събрание ", а не по обвързване. Обърна се и към Българска социалистическа партия с думите: " Някои депутати споделиха, че Българската банка за развиване е излъгала и се надявам, че след тази комисия те ще ревизират тона ".

Мавродиев сподели още, че министър председателят Бойко Борисов не стои зад банката , както настояват социалистите.  " Направи се и нечиста сделка, че министър председателят Борисов стои зад банката. Нито един път министър председателят Бойко Борисов или министърът на финансите Владислав Горанов не са влияли по никакъв метод на банката за нито една нейна договорка ", изясни той.

" Не единствено по воля, по обвързване сте тука. В закона се споделя, че активността на банката се преценява с политиката на държавното управление. Затова сте тука. И не е правилно, че не би трябвало да информирате принципала за активността си ", отговори на изказванията на Мавродиев водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. 

Тя посъветва Мавродиев да иде в секретното деловодство на Народното събрание, " където има един хвърчащ лист, възложен от премиера Бойко Борисов и да видите какво написа там за вашата банка ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР