Българската банка за развитие (ББР) подписа гаранционни споразумения с Българо-американската

...
Българската банка за развитие (ББР) подписа гаранционни споразумения с Българо-американската
Коментари Харесай

Заеми с по-ниско обезпечение и без самоучастие за инвестиращите във ВЕИ

Българската банка за развиване (ББР) подписа гаранционни съглашения с Българо-американската кредитна банка (БАКБ), Инвестбанк, Общинска банка и Търговска банка Д за финансиране на семействата, които вършат вложения в сила от възобновими източници по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ), оповестиха от насърчителната банка. 

Програмата има за цел да улесни достъпа до заеми на жители за осъществяването на планове за подмяна на енергийни източници на твърдо гориво (печка, казан или камина) с възобновими. 

5100 лв. приблизително за апартамент ще е самоучастието при саниране

Изискването е претендентите да са сключили контракт за безплатно финансиране по Процедура " Национална скица за подкрепяне на семействата в региона на силата от възобновими източници ", изпълнявана от Министерството на енергетиката. 

Мярката планува жителите да получат целево кредитиране до 22 000 лева за апаратура на фотоволтаични системи до 10 kWp, която може да включва и системи за предпазване на електрическа сила (батерии), както и до 3 000 лева за слънчеви съоръжения за битово горещо водоснабдяване. 

 istock istock
Чрез гаранцията от ББР комерсиалните банки, декларирали присъединяване в програмата, ще отпускат заеми за осъществяване на вложенията преди погашение на безвъзмездната помощ с по-ниски условия за поръчителство, в това число без даване на вещни обезпечения и самоучастие от кредитополучателите, прецизират от ББР.

Кредитите са със период до 5 години и опция за 12-месечен гратисен интервал. 

ББР разгласи началото на програмата, в поддръжка на прехода на семействата от използването на твърди горива към потреблението на възобновима сила в домовете си, в края на септември. Банките, искащи да се включат в програмата, трябваше да заявят това до 26 октомври. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР