Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България

...
Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България
Коментари Харесай

Ресторантьорите искат сервитьорите да са без маски на открито

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България настояха за ново разхлабване на ограниченията за Covid-19 във връзка с бизнеса им. Иска се в заведения за хранене и заведения да се позволи повече от четирима индивида да седят на една маса. Друго искане е да отпадне условието сервитьорите в заведенията за хранене, които работят навън, да носят маски. Позицията е изпратена в четвъртък сутринта до министрите на опазването на здравето и туризма и до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева.

“Настояваме нашите сервитьори, работещи навън, да не носят маски. При 40 градусова горещина е доста мъчно да се съблюдава това условие изключително когато от всички други жители навън не се изисква носене на маски”, уточни пред Mediapool Ричард Алибегов, съпредседател на Българска асоциация на заведенията. Той бе безапелационен, че шлемове не могат да се носят повече от 30 - 40 минути. “Те пречупват светлината и очите стартират да сълзят. В последна сметка ще се стигне до повреждане на зрението на сервитьорите”, стимулира се браншовикът.

Ресторантьорите считат и за безусловно “безпредметно” условието на една маса да стоят най-много четирима души, защото струпване на доста повече хора на дребни пространства е много честа процедура отвън заведенията. “Това условие води само до загуби за сектора и понижени обороти, заради което бихме желали то да бъде преразгледано”, сподели Алибегов.

Оказа се, че браншът в сряда е изпратил и друга своя позиция с претенции до градоначалниците на София Йорданка Фандъкова и на Варна Иван Портних, с която упорстват митингите да протичат на съсредоточено място, а не по дълги обиколни направления.

“Не сме срещу правото на митинг. Смятаме обаче, че мястото за това е пред Народното събрание, а не по огромни обиколни направления в центровете на огромните градове. Наши членове сигнализират, че имат 80% спад на оборотите в зоните на митингите и поради това са освободили 50% от личния състав си”, сподели още Алибегов. Той твърди още, че по принцип “на минус” са заведенията в центъра на градовете, тъй като поради митингите хората ги заобикалят след 18.30 часа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР