Българската асоциация на PR агенциите – БАПРА, активно участва в

...
Българската асоциация на PR агенциите – БАПРА, активно участва в
Коментари Харесай

Максим Бехар: PR специалистите трябва да умеят да използват преимуществата на изкуствения интелект, но да не забравят за опасностите

Българската асоциация на PR организациите – БАПРА, интензивно взе участие в Конгреса на Световната PR организация във Варшава, където приехме правила за етично държание при потреблението на изкуствен интелект. Това сподели PR специалистът Максим Бехар в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “. 

БАПРА е първата пиар асоциация, която превежда и стартира да ползва тези правила.  

За PR експертите е доста значимо да умеят да употребяват преимуществата на изкуствения разсъдък, само че и да знаят къде се крият заплахите от това, акцентира Максим Бехар. " Винаги би трябвало да имаме едно мислено, да ревизираме съответната информация, да вършим информация. Може да се окаже, че 80% от информацията е неточна. Алгоритъмът на другите софтуери взима и неща, които във времето са били оповестени, само че те не са били правилни или точни “, изясни специалистът.  

Той сложи и въпроса за авторските права на основаните от изкуствения разсъдък текстове. " Един програмен продукт може да вземе текст от научна обява или публикация на човек, който има авторските права върху нея. Затова би трябвало да ревизираме доста деликатно дали даден откъс, факт или позиция, мнение, визия не са взети безусловно отнякъде, с цел да бъдем на сигурна страна от позиция на авторските права “, разясни Максим Бехар.  

Според него преимуществата от потреблението на изкуствения разсъдък са безспорни и надвишават доста рисковете. " Той към този момент може да прави графичен дизайн, да трансформира фотоси, да прави реклами не по-зле от положителни графични дизайнери. Възможностите на изкуствения разсъдък занапред стартират да се развиват и ние би трябвало да привикваме с това и да го усвояваме “, безапелационен бе Бехар.  

Благодарение на изкуствения разсъдък информацията може да бъде споделяна по-бързо и събирана по-лесно.  

" Смятам, че изкуственият разсъдък сега надгражда това, което ние получихме в обществените медии – моментална, светкавична връзка, която може да бъде измервана. Сега всеки може да изиска мнение върху мнение, може да спори, да опонира, да се намеси, да отбрани своята позиция или да се извини. Това, което се случва, е велико и то рефлектира доста внезапно върху връзката сред хората и ги прави по-добри, макар целия хейт и ненавист, който е едвам към 10-15%. Другото е наслада, шерване и прави връзките сред хората и самите хора по-добри “, счита Бехар. 

PR специалистите въздействат върху публичното мнение. Етиката, честността, честността, лоялността са извънредно значими качества в PR бизнеса. " Това е повода на 26 януари дружно с БАПРА да създадем събитие, отдадено на етичните опасности, които носи изкуственият разсъдък. Ще приказва и моята другарка Кристина Форсгард от Финландия. Двамата с Кристина сега пишем книга – " Силата на доверието “. Всичко, което ще си приказваме на следващия ден, ще бъде разказано в книгата доста в детайли, с отзиви на към 50 топ PR специалисти от целия свят за това по какъв начин те виждат рисковете от изкуствения разсъдък и какво те вършат в своите компании “, показа PR специалистът.  

Книгата се чака да излезе през май тази година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР