“Българската академия на науките ще направи всичко възможно или поне,

...
“Българската академия на науките ще направи всичко възможно или поне,
Коментари Харесай

БАН връща дарение от Пеевски, не приема пари от „разкаяли се разбойници“


“Българската академия на науките ще направи всичко допустимо или най-малко, това което е в пълномощията на Общото ѝ заседание да се гласоподава решение, с което да се върне дарението. 150-годишната институция, която се появява преди страната и съществува макар страната, не може да си разреши лукса да приема дарения от разкаяли се разбойници”.

Това съобщи пред БГНЕС шефът на Института за проучване на изкуствата проф. доктор Емануел Мутафов, разяснявайки направеното подаяние от 50 000 лв. за проучвания на учените от Българска академия на науките в битката против ковид от депутата на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Попитан за какво следователно дарението е било признато, проф. Мутафов изясни, че това се е случило по решение на управлението на Академията и напомни, че през месеците март, април и май националният представител е правил съществени дарения на разнообразни институции и лечебни заведения.

“Ние считаме, че откакто обстановката ескалира в политическата конюнктура в страната и се открои неговата роля е въпрос на чест да върнем тези пари. Даже има и радикални оферти от млади сътрудници, които желаят да вземат потребителски заем и да му върнат тези пари”, съобщи той.

Директорът на Института за проучване на изкуствата е твърдо уверен, че в този миг нямаме потребност от нова Конституция, създадена за три дни и под напън, както и от привикване на Велико Народно заседание.

“Велико Народно заседание от този парламент и това държавно управление не трябва, никога да бъде свиквано. Велико народно събрание се привиква по съответен мотив, би трябвало да се създадат нужните промени в Изборния кодекс, в структурата и ръководството на ЦИК. В сегашния миг свикването на Велико народно събрание не е на дневен ред “, изясни той и сподели, че тези тематики се подмятат в пространството за да се отклонява вниманието от същински значимите.

“Това, което прави усещане е, че значимите неща са тези, за които не се приказва, до момента в който се приказва за маловажни неща, като Велико народно събрание, ремонт на Конституцията. Това е остарял трик на актуалните и остарели диктатори от вида на Ердоган, Путин, Лукашенко. Сериозните неща е някой да отговори, не толкоз дали са достоверни ли са записите, които изтекоха в медийното пространство, а дали е достоверно тяхното съдържание”, счита той и добави, че по-голямата част от хората не се съмняват в това.

Учените желаеха съд и разследване за премиера Борисов, кабинета му и основния прокурор Иван Гешев.

„ Да, и както се пошегувах, аз бих добавил и пожизнен курс по британски език с отклонение от политиката “, добави още проф. Мутафов.

По време на конференция през днешния ден, отдадена на отвореното писмо на учени и експерти от Българска академия на науките проф. дфн Лъчезар Аврамов съобщи, че този вид ръководство разгражда страната – политически, стопански, научно и културно. Той заяви, че през 21 век сме изгубили доста готови хора, които изтичат в Европейския съюз и хора, които не работят в нашата страна поради обстановката и политическата система в България.

Главният помощник доктор Георги Латев уточни, че белите птици на митинга са изплашили плашилото, а плашилото е почнало да написа нов закон за хвърчене на птиците.

“Това е низост и няма да допуснем това да се случи по безусловно безапелационен начин”, увери той и добави: „ Управляващите желаят да създадат първата копка на черната дупка. Академичният звук не може да бъде спазен и да се приказва с научна терминология. За една кола, която е излязла от пътя не важи Законът за придвижване по пътищата, а Законът за гравитацията. Една джипка доста дълго време лети надолу и тази джипка най-сетне би трябвало да катастрофира”, закани се още той.

Според проф. Росица Николова единственият верен ход на жителите сега е неподчинението, което се случва.

“Позициите би трябвало да се отстояват по метода, по който възпитаваме децата си. Всичко, което се прави в този момент се прави на парче, реагира се на избрани обстановки и няма цялостна политика за развиване на науката и образованието”, проучва обстановката проф. Николова.

На въпрос на БГНЕС за какво съгласно тях полицията не охранява митингите, проф. Мутафов сподели, че това е част от проекта на страната да дискредитира митинга.

Проф. дфн Лъчезар Аврамов пък сподели, че е срещу всякаква форма на принуждение и добави, че не могат да разясняват вчерашния случай пред Румънското посолство, тъй като още е доста свеж.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР