Българската агенция по безопасност на храните осъществява дейностите по наблюдение,

...
Българската агенция по безопасност на храните осъществява дейностите по наблюдение,
Коментари Харесай

Внимание! Житни мухи по есенниците

Българската организация по сигурност на храните реализира дейностите по наблюдаване, диагностика, прогноза и сигнализация в региона на растителната отбрана. До този миг агрометеорологичните условия се дефинират от сухото и топло за сезона време и температури над нормата.

Повечето площи пшеница и ечемик бяха засети в оптималните периоди. По-късно засетите посеви не съумяха да поникнат заради неналичието на влага. Рано засетите се намират във фенофaза втори-трети лист, само че развиването им се забавя заради засушаването.

Отчита се неравномерно покълване на част от посевите.

Условията бяха удобни за поява и развиване на първите неприятели попшеница и ечемик.

През интервала следим развиването на житните мухи (Хесенска муха-Mayetiola destructor;Житна тревна муха-Opomyza florum;Шведски мухи-Oscinella spp;Черна пшеничена муха-Phorbia fumigate;Житна стъблена муха-Chlorops pumilionis).

По-сериозно проваляне по новопоникналите растения, породени от ларвите на неприятелите се откриват всеобщо в ранните посеви. В забележителна част от тях е установена висока компактност, надвишаваща прага на икономическа вредност още в края на месец септември и началото на месец октомври. В момента се правят всеобщи третирания с инсектициди на по-късно засетите площи с есенници. За страдание, огромна част от зърнопроизводителите подценяват тази група вредители, както и намножаването на листни въшки, трипсове и други

За понижаване плътността и повредите от житните мухи имат значение редица агротехнически мероприятия.

- Сортовете, склонни към по-силно братене, се развиват по-бързо и са по-устойчиви на повредите от житните мухи.

- Спазване на сеитбообращения с пространствена изолираност, понижава плътността на мухите. - Премахването на някои бурени, да вземем за пример на пирея, понижава мощно плътността на житните мухи и други неприятели, които се развиват върху плевелната растителност.

- Ранната есенна сеитба подкрепя намножаването на житните мухи, защото поникването на посевите съответствува с летежа на есенните генерации. Ето за какво периодите за сеитба са от огромно значение. При зимната пшеница оптимален е интервалът от 1 до 25-30 октомври, а за ечемика –от 1 до 20 октомври. Само в някои полупланински региони е позволена сеитба в края на септември. - Оптималната посевна норма, която обезпечава гъсти посеви, понижава повредите от житните мухи.

- Химичната битка се организира при потвърдена нужда или в случай че са нарушени главните агротехнически условия (при монокултурно развъждане, неспазване на периоди за сеитба и т.н.) и се чака мощно нахлуване от житните мухи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР