Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви огнище на
Коментари Харесай

БАБХ: Огнище на птичи грип в Добричко в обект със 180 000 кокошки

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) разгласи огнище на инфлуенца А (грип) по птиците в добричкото село Дончево.

Вирусът е открит в животновъден обект за развъждане на стокови кокошки носачки в землището на селото. В животновъдния обект се оглеждат към 180 000 птици, предава БАБХ.

Издадена е заповед на изпълнителния шеф на БАБХ за оповестяване и ограничения за надзор на огнище на инфлуенца (грип) по птиците. Предстои умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обектите и неутрализиране на труповете под формален контрол и по метод, недопускащ разпространяване на заболяването.

Около засегнатия животновъден обект са избрани 3-километрова защитна зона, в която попадат селата от община Добрич - с. Дончево, с. Опанец и с. Богдан; и 10-километрова следена зона, в която попадат: град Добрич, с. Драганово, с. Ново Ботево, с. Долина, с. Ведрина, с. Одринци, с. Бранище, с. Стефаново, с. Плачидол, с. Малка Смолница и с. Златия. Всичките изброени села се намират в община Добрич.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, яйца, артикули и странични скотски артикули добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обектите.

От БАБХ припомнят, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве при съблюдаване на хигиеничните правила за обработка на храни в семейството.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР