Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира първи случай

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира първи случай
Коментари Харесай

Африканската чума уби дива свиня край Кайнарджа

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи първи случай на Африканска чума при дива свиня край Кайнарджа, област Силистра.

Мъртвото диво прасе е намерено директно до самата телена ограда, на границата с Румъния, в която се е оплело при опит за прекосяване на територията на България, оповестиха от пресцентъра на БАБХ. Съоръжението е изпълнило защитните си функционалности. Изпитването на взетите проби удостовери съществуване на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС). С цел надзор и очистване на болестта, БАБХ стартира използване на всички ограничения в сходство с настоящото законодателство. Извършено е заличаване и загробване на откритата дива свиня. Извършена е стерилизация на мястото на загробване.

Ще се правят непрекъснати клинични прегледи за АЧС при домашни прасета и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни прасета като осъществяване на Програмата за профилактика и контрол на заболяването АЧС в България. Мерките при домашни прасета са ориентирани към прецизни ограничения за биосигурност за, спирането на опцията за прекачване на болестта сред дивата и питомната популация прасета в страната. Те са основани на Стратегията на Европейския съюз (ЕС) за Африканска чума по свинете (SANTE 7113/2015) и са ориентирани най-много към дивата популация.

Стратегията за надзор на АЧС е учредена на ранно разкриване на заболяването и използване на прецизни ограничения за надзор и биологична сигурност в обектите. Към момента АЧС е установена в девет страни членки: Белгия, Чехия, Полша, Естония, Латвия, Румъния, Унгария, Латвия, Румъния.

Утре, 24 октомври, от 13.00 ч. ще се организира съвещание на Областната епизоотична комисия в гр. Силистра, на която ще бъдат разисквани ограниченията, както и дейностите на другите служби в региона. Мястото на разкриване на мъртвата дива свиня е наоколо до огнищата на АЧС в Румъния. Предстои в допълнение разширение на епизоотологичното изследване, както и посещаване на място на специалисти от Централното ръководство на БАБХ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР