Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови огнища

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови огнища
Коментари Харесай

Нови случаи на африканска чума по свинете в Монтанско, Пловдивско и Разградско

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи нови огнища на Африканска чума при домашни прасета за първи път в област Монтана в персонални стопанства (тип заден двор), в квартал „ Младеново “, град Лом – 11 прасета и в село Ковачица, община Лом – 7 прасета.

Взетите проби са доказани като позитивни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София през днешния ден, 31 юли.

Пробовземането е осъществено в границите на засиления контрол, обвързван с открития позитивен случай на диво прасе в община Лом на 24 юли 2019 година

Предприети са ограниченията за надзор и очистване на болестта според разпоредбите на европейското и националното законодателство и Плана за незабавни дейности при надзор на АЧС. Предстои насилственото умъртвяване по човечен метод и неутрализиране в засегнатия обект, както и при свинете в рисковата зона с неразбираем здравен статус и генезис, при съблюдаване на нормативните условия.

Създадени са зони на рестрикция (3 км защитна и 10 км надзорна зони). Аналогично на към този момент подхванатите ограничения при предходните установени огнища, в основаните зони на ограничаване в засегнатите области се организира засилен клиничен и лабораторен контрол.

Установени са и нови случаи на Африканска чума при 2 диви свине, отстреляни в заграждение в община Куклен, област Пловдив и открити умрели 6 диви прасета в ловно стопанство „ Воден “, област Разград.

Това са първите случаи на АЧС в двете области.

От БАБХ приканват хората да стартират да колят незабавно свинете в задните си дворове, както и подсещаме, че месото би трябвало да премине термична обработка.

Превенцията сега е най-важна с оглед преодоляване на обстановката. АЧС е рисково и бързо разпространяващо се заболяване. Превенцията му изисква отговорност, стриктност в използване на разпоредбите за биосигурност и поредност на ограниченията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР