Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови огнища

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови огнища
Коментари Харесай

Нови случаи на птичи грип в област Пловдив

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи нови огнища на болестта Инфлуенца по птиците (H5) в регистриран животновъден обект в град Асеновград, община Асеновград, област Пловдив и в обект – вид персонално стопанство, в село Крумово, община Родопи, област Пловдив. Пробите са доказани през днешния ден, 5 април, от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт.

Засегнатите птици в обектите са кокошки носачки. С цел надзор и очистване на болестта, БАБХ ползва всички ограничения в сходство с настоящото законодателство. Със  заповеди на Агенцията са избрани дейностите за очистване на огнищата с високопатогенна инфлуенца по птиците и против разпространяването на зараза измежду птиците в региона.

Предстои хуманно умъртвяване и заличаване на засегнатите птици, отглеждани в обектите, което ще бъде последвано от разчистване и стерилизация. Определени са 3-километрови защитни зони и 10-километрови зони за наблюдаване към установените огнища на болестта. Забранено е придвижването на птици и артикули от тях в и от защитните и следените зони. В двете зони се не разрешава търговията и напредването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за възобновяване на дивечовия ресурс.

Ще се правят клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в защитните зони и ще се организира епизоотично изследване за аргументите, довели до болестта.

Ще бъдат свикани областата и общинските епизоотични комисии.

На този стадий няма наранени хора и няма заплаха за потребителите. Яйцата не са рискови за човешка консумация. Евентуалното заразяване може да случи при директен контакт с заболели птици. С цел попречване вероятността за разпространение на болестта при други птици, БАБХ изтегля и осъществените в комерсиалната мрежа яйца с генезис фермата за кокошки носачки.

 

БАБХ припомня, че фуражите и суровините за тях следва да се съхраняват в закрити пространства. По този метод се заобикаля опцията диви пернати да заразят фуража, а оттова и питомните да бъдат инфектирани с вирус.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР