Българска следа бе открита в новия допинг скандал в световните

...
Българска следа бе открита в новия допинг скандал в световните
Коментари Харесай

БГ следа в скандала: Тамаш Аян крил цяла година положителни проби на Валентин Христов

Българска диря бе открита в новия допинг скандал в международните щанги. Валентин Христов, който се състезава за Азербайджан, е дал две позитивни допинг проби, само че те са били покрити и е позволено той да се състезава цяла година, откакто е бил заловен. Това сочат разкритията на проф. Ричард Макларън, който разгласи по-рано, че от интернационалната федерация по щанги са покрили 40 позитивни проби и липсват 10,4 милиона $.

За първи път се загатва и точната сума, против която Христов и Боянка Костова си смениха националността през 2011 година - 528 000 $.

Христов завоюва бронз на олимпиадата в Лондон, само че при повторното тестване медалът му е лишен и сега изтърпява 8-годишно наказване.

През април и юни 2013 година той е дал две позитивни проби за стероиди, които обаче не са били обявени. Това му дава право да взе участие в надпревари, в това число в Гран при на Баку и международното през есента.

Официално Христов е разгласен за позитивен чак през април 2014 година, или година след провинението си. Официално се води, че това е станало на 18 ноември 2013 година, само че проверяващите са разкрили, че писмото е от януари идната година. На всичко от горната страна наказването му бе наложено от датата на първичното нарушение, или дейно тогава получи единствено 1 година.

Общо 18 азербайджански щангисти бяха хванати в стероиди. В компютрите на интернационалната федерация е намерено писмо персонално от президента на Азербайджан Илхам Алиев, който благодари на Тамаш Аян, че е забавил оповестяването на глобите.

21 състезатели от Турция също не са били глобени. Според проверяващите сред 2009 и 2014 година има 41 случая, които не са завършили. " Става въпрос за 41 покрити позитивни проби и още 10, които би трябвало да се проверяват ", написа в отчета.

За интервала 2009-2019 година Тамаш Аян е получил кеш 3 милиона $ от санкции за антидопингови нарушавания. От глобата на Азербайджан за 500 000 $ няма и диря в сметките на организацията.

Зетят на Аян Тамаш Амалфи към този момент е остранен от поста общоприет шеф на федерацията. Според Макларън той даже не съществува в устава на организацията, а е изработен особено за него.Амалфи е отговарял за пазаруването на гласове на конгресите за Аян и неговите хора в управата. Макларът е разкрил, че Амалфи се държи като ръководещ презиедент на федерацията откакто бе призната оставката на Аян и работил непрекъснато в офисите.

24chasa.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР