Българска фондация Биоразнообразие /БФБ/ обявява 2024 за Година на живите

...
Българска фондация Биоразнообразие /БФБ/ обявява 2024 за Година на живите
Коментари Харесай

2024 е Година на живите пясъци

Българска фондация Биоразнообразие /БФБ/ афишира 2024 за Година на живите пясъци, тъй като те са оазис на биоразнообразие на границата сред морето и земята. Но дюните са и доста уязвими и нежни, всяко едно наше деяние и безучастие може да докара до тяхното заличаване, а с това и на морето, каквото го познаваме.

„ Посвещаваме 2024 година на дюните и тяхното запазване, с цел да останат живи пясъците им. Издадохме специфичен календар по тематиката, с покупката на който, Вие подпомагате консервационните, юридическите, осведомителните и просветителни действия за дюните в България – домът на живите пясъци “,споделя Спас Узунов от БФБ, един от създателите и фотографите на календара.

Календарът съдържа красиви пейзажи от българското Черноморие, където са непокътнати последните части от нашите живи пясъци. По-голямата част от фотосите са на Спас Узунов, само че има още и на Георги Попгеоргиев, Тайлър Фокс и Светослав Спасов.

Текстовете са готови от Спас Узунов и Радостина Ценова и показват типовете дюни, по какъв начин са зародили, какво ги заплашва, както и типичните им жители - птици, земноводни, влечуги и растения. Календарът е специфичен - всеки месец се трансформира в красива картичка, която може да се употребява за всевъзможни мотиви.

Със средствата ще бъдат осъществени някои от следните действия:

- Поставяне на ограничаващи ограждения;

- Изграждане и слагане на дървени скари;

- Изработване и слагане на осведомителни табели;

- Подсилване с типични за дюните типове.

Всяка една от тези действия може да възвърне и опази #Живитепясъци на българското Черноморие. 50% от цената на всеки календар са вашето персонално подаяние за живите пясъци на България.

Ако не сте почитатели на календарите, само че акцията ви е драговолно може да извършите персонално подаяние - Банка ПроКредит АД, IBAN: BG96PRCB92301016330328,

Получател: Българска фондация Биоразнообразие, Основание: Дарение за " Живите пясъци "

Календарът може да се поръча от онлайн магазина на БФБ или да се купи в нашите офиси в София и Бургас.

Дюните са едни от най-ценните местообитания. Те се раждат от пясъците и се развиват от естествените стихии – вода и вятър, подкрепени от живия свят в комплициран развой, за който са нужни хилядолетия. Тяхното местонахождение ги прави значим фактор за опазването на плажовете, понижаване на ерозията на морския бряг и предотвратяване на обитаемоте места и хората от наводнения и стихии. Те са последните убежища на редица редки типове растения и животни.

Дюните у нас са няколко типа - зараждащи се преносими дюни, преносими (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР