Българска фирма е станала жертва на интернет измама за рекордната

...
Българска фирма е станала жертва на интернет измама за рекордната
Коментари Харесай

Бивша съветска република стояла зад последната хакерска атака у нас

Българска компания е станала жертва на интернет машинация за рекордната сума от 600 000 евро. През последните дни милиони консуматори получиха имейли от кредитна институция,  в които се споделя, че дължат пари и в случай че не ги платят, ще бъдат предадени на прокуратурата. Чрез сходни имейли хакерите получават достъп до всички данни в компютъра. В това число и пароли и IBAN на банкови сметки. И по този начин стотици хиляди левове не стигат до верния адресат, стана ясно от думите на комисар Явор Колев, шеф отдел " Трансгранична проведена престъпност " в ГДБОП, пред Нова тв. 

„ Има заплаха да бъде открадната информацията, която се съдържа на компютъра – пароли за разнообразни приложения, е-поща. Да кажем, че счетоводителка оставя в обедната си отмора отворена сесия към уеб страницата на банката и включен електронен автограф към компютъра. Тогава, откакто компютърът е инфектиран, подрежда пари по банкови сметки на мулета, които след това биват изтеглени. Това е доста известна скица ”, обясни Колев.

Точно по този начин българска компания е била ужилена с 600 000 евро или 350 000 паунда по скица, в която  се подменят електронната поща и IBAN-а на сметката, към която се превеждат парите. 

" Такива талази се осъществяваха няколко пъти от началото на годината ”, сподели Колев и напомни случая с мейлите за дълг към Национална агенция за приходите и предаване на длъжника на съдия-изпълнител. 

„ Това известие е метод потребителят на интернет да бъде заставен да го отвори, да болести компютъра и да го направи част от бот-нет мрежа, в която компютърът се употребява с други незаконни цели и се краде цялата информация. Само българският мейл сървър abv.bg през вчерашния ден е филтрирал над 500 000 такива спам известия ”, разкри Явор Колев.

По думите му измамата с подправените имейли, популяризирани от името на компанията " Кредисимо ", идва от някогашна руска република. Той разяснява, че акцията е изисквала забележителен финансов и незаконен запас и по тази причина евентуално е покровителствана от въпросната страна. 

Колев допусна, че е нает преводач, с цел да напише текста по този начин, че той да звучи правдиво на български език.

„ Постоянно споделяме с партньорски служби, само че не всички са кооперативни с нас, както сътрудниците от Европейски Съюз и НАТО. Можем да създадем извод, че се касае за незаконна активност, която се покровителства, в случай че не провежда, от такива страни ", изясни Колев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР