Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на

...
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на
Коментари Харесай

Нюкясълска болест по птици в две лични стопанства във Видинско, умъртвяват ги


Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) установи огнище на болестта Нюкясълска болест по птиците в два животновъдни обекта – персонално стопанство, в с. Гюргич, общ. Ружинци, обл. Видин. Болестта беше доказана в две прилежащи стопанства за персонални потребности, в които се отглеждат смесено кокошки, пилета, пуйки и гъски след зародило подозрение, поради нараснала смъртност и клинични признаци.

Незабавно са подхванати ограничения за очистване на огнището.  В двата обекта са отглеждани общо 117 птици, 102 са починали в резултат на заболяването, следва умъртвяването по човечен метод на останалите 15. Предстои механично разчистване и неколкократни дезинфекции на пространствата, в които са отглеждани птиците, също на дворовете и улиците към тях, за недопускане на разпространяването на заболяването.

Определена е 3-километрова защитна зона към огнището - с. Гюргич, общ. Ружинци, обл. Видин. В 10–километровата следена зона са включени обитаеми места от обл. Видин: с. Черно поле, с. Дражинци, с. Ружинци, с. Плешивец, всички в общ. Ружинци; с. Протопопинци, с. Средогрив, с. Долни Лом, общ. Чупрене. В обл. Монтана, в зоната попадат обитаемоте места: с. Превала, общ. Чипровци; с. Белотинци, с. Одоровци, с. Буковец, общ. Брусарци. В ограничаващите зони няма ситуирани индустриални птицевъдни стопанства.

В и от зоните са неразрешени търговията и напредването на птици и артикули, добити от тях, отглеждани в персоналните дворове; образуване на панаири, пазари, изложения и други скупчвания на домашни или други птици. Домашните птици следва да бъдат затворени в персоналните стопанства. Предприема се имунизация против Нюкясълска болест на птиците в с. Гюргич.

Ще се правят периодически клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите обитаеми места на територия на ОДБХ–Видин и ОДБ –Монтана, за клинични прояви на болестта.

На стопаните на обектите, чийто птици подлежат на неутрализиране се поставя обезщетение, по реда на член 141-148 от Закона за ветеринарномедицинската активност. Извършва се епизоотично изследване за изясняване на източника на инфекцията в с. Гюргич.

Последното огнище на заболяването в Р България е установено на 23.01.2019 в персонално стопанство в обл. Кърджали.

БАБХ напомня, че основен фактор за предварителна защита от Нюкясълска болест е осъществяването на имунизация. В началото на 2020 година беше извършена инспекцията за сложена ваксина на всички стада в индустриалните ферми. Съгласно Национална стратегия за профилактика, контрол, надзор и очистване на заболяванията по животните и зоонозите в България 2019 - 2021 година, индустриалните ферми имат уговорката да обезпечат ваксини и използването им и при птици в персонални стопанства в 10-километрови зони към тях. Ваксинация в персоналните стопанства беше осъществена в 7 от 28 области общо с индустриални ферми. Стопаните на домашно отглеждани птици могат да се обръщат към ветеринарните лекари и също да имунизират животните си.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР