Българо-германският център за професионално обучение в Смолян създава кадри в

...
Българо-германският център за професионално обучение в Смолян създава кадри в
Коментари Харесай

Професионален център обучава безплатно безработни за кадри в туризма

Българо-германският център за професионално образование в Смолян основава фрагменти в областта на туризма, като курсовете за безработни са безвъзмездни, осведоми шефът на БГЦПО Ралица Минчева. Според нея ползата за квалифициране в туристически специалности към този момент не е огромен, без значение от изказванията на хотелиери и работодатели за дефицит на служащи в тази сфера.

От Центъра ще провеждат осведомителни дни с работодатели от туризма за запознаване с опциите за образование, подготовка и преквалификация на фрагменти според съглашение сред министерствата на туризма и на труда и обществената политика. Предлаганите курсове в БГЦПО са инвестиция в образованието на наши български фрагменти, с цел да не се стига до обстановката да "внасяме " задгранични служащи за курортите ни, добавя Минчева.

Центърът има опция да квалифицирани служащи за специалностите готвач, хотелиер, сервитьор- барман, камериер, портиер- пиколо, админ, екскурзовод, планински лидер, козметик, коафьор, маникюрист и други

Поради липса на претенденти в този интервал се организират единствено няколко курса за образование - за готвачи, по графичен дизайн и за планински лидер. Курсистите получават и стипендия за интервала на образование - по 8 лева на ден, а безработните от други региони на страната се настаняват в общежитие към образователния хотел. Целият професионален курс е безвъзмезден за безработни от цялата страна. Желаещите да се запишат в курсовете в Центъра би трябвало само да се извърнат към съответното бюро по труда, с цел да бъдат включени в програмата.

Практическите часове протичат в модерно оборудвани образователен хотел и ресторант, а за бъдещите козметици, фризьори и маникюристи също са обезпечени ателиета. Успешно приключилите курсисти получават документи за професионална подготовка, които са приети и в останалите европейски страни.

От основаването на центъра през 2013 година до момента са подготвени 111 готвачи, 58 камериери, 20 хотелиери, 31 планински водачи, 57 козметици, 68 маникюристи. Потенциалът на БГЦПО в Смолян е за осъществяване на доста повече курсове за подготовка и преквалификация, стига да се прояви интерес както от безработните, по този начин и от работодателите.

Получава се странна обстановка, когато се твърди, че има апетит за квалифицирани фрагменти в туризма, а няма искащи за тези специалности, разяснява Ралица Минчева. Съгласно съглашението сред МТ и МТСП, провеждането на образования се прави и по поръчка от работодатели.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР