Българките са в състав: Антоанета Стефанова, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева

...
Българките са в състав: Антоанета Стефанова, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева
Коментари Харесай

След скандали и руски натиск лош старт за българките на световното по шах в Полша

Българките са в състав: Антоанета Стефанова, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева и Виктория Радева. Те едвам се добраха до 2:2 точки срещу сборния тим на Америка в първия кръг, а по-късно отстъпиха с 0:4 пред националките на Съединени американски щати, което се смята за неуспех, съгласно специалисти.

 

Срещу тима на двата американски континента единствения триумф реализира Виктория Радева, която на четвърта дъска с черните фигури победи парагвайката Дженифър Перес. На първа дъска с белите някогашната международна шампионка Антоанета Стефанова отстъпи на кубинката Лисандра Ордас, а на втора и трета дъска Гергана Пейчева и Белослава Кръстева направиха сложни ремита надлежно с перуанката Дейси Кори и кубинката Йерисбел Миранда. 

 

Във втория кръг българките бяха напряко съкрушени от американския тим в състав Алис Лий, Татев Абрамян, Ани Ван и Атуса Пуркашиян с 0:4, което разреши на Съединени американски щати да поведе в класирането в група " В " с оптималните 4 точки. Също с 4 точки е и тимът на Китай, следван от домакина Полша с 2 точки, сборния тим на Америка и България с по 1 точка. Германия е без актив към този момент.

По-късно през днешния ден ще се изиграят третият и четвъртият кръг от шампионата, като в тях България ще срещне поредно Китай и Полша.

В група " А " лидер е тимът на Казахстан с 4 точки, следван от Грузия, Индия, Украйна и Франция с по 2 точки и Египет с 0.

По правилник първите четири тима от всяка от двете групи се класират за четвъртфиналите.

 

В международното отборно състезание по шахмат за дами вземат участие 12 тима, разграничени в две групи по шест. Времето за игра е 45 минути + 10 секунди на ход.

Налага се да напомним, че преди Световното състезание, единствената лицензирана федерация в България БФШ 2022 дефинира уголемен състав на националния тим и насочи предложения към клубовете на водещите ни състезателки, включени в него. Тимът трябваше да се води от Нургюл Салимова, която е в блестяща форма сега, потвърдила го в борбата за Световната купа единствено преди две седмици, където игра край. Логично бе тази селекция да ни съставлява и в Полша.

 

Отборите за това състезание са формирани от 6 състезателки – 4 съществени + 2 запаси. След като имаше удостоверение от 6 от състезателките, БФШ 2022 дефинира за треньор на тима, гросмайстор Владимир Димитров. С решение на Управителния съвет бе избрана система от награди за състезателките според от класирането им, която при шампионска купа надвишаваше 100 000 лв. ". Всички условия бяха изпълнени точно от БФШ 2022.

 

И тук още веднъж се намесиха съветски ползи, диктувани от управлението на ФИДЕ в лицето на руснака Аркадий Дворкович. От централата не разрешиха да бъде подадена директна поръчка от лицензираната българска федерация, като показаха назначената от Двокрович Временна комисия да сформира тим за международното за дами. Това с изключение на, че е груба интервенция в активността на родния шах, е и опит да се лишим от най-хубавите състезателки и надлежно от призово място. Нещо повече, оказа се, - съгласно дейци на шахмата, - че секретарят на въпросната комисия Георги Градев е изпращал до състезателките писма с безусловен текст, с цел да склонят да играят при изискванията на комисията. Никой не знае кой и по какъв начин се финансира тяхното присъединяване, нито става дума за възможни награди.

 

Оказва се, че от комисията до ФИДЕ е подадена поръчка за присъединяване на тим без запаси, нямащ нищо общо с титулярния състав на България, избран от БФШ 2022. В него не е включена нито Нургюл Салимова, нито деветата от шампионата на Европа от тази година потвърден гений Надя Тончева. Реално осъществено отблъскване на номера, а българският женски шахмат е лишен от опция да покаже своите същински благоприятни условия.

 

Участието на Антоанета Стефанова надали ще избави нашите от проблемите пред тях, защото тя в последно време се забърква повече в политически игри и интриги, в сравнение с да влага старания в развиването и бъдещето на античната игра в България. Тожва е тъпо, тъй като преди време тя бе горделивост за страната, само че през днешния ден има доста въпросителни за ролята й в прокарването на съветски ползи...

 

„ За тези дейности е известено Министерството на младежта и спорта, както и управлението на интернационалната федерация. Отговорността за безобразията, които се правят с благословията на няколко чужденци и съдействието на техните български протежета, е голяма. Нанася се тежък удар върху българския шахмат ", споделят от БФШ 2022.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР