Българката Лили Бабулкова съди Столичната община заради отказ да признае

...
Българката Лили Бабулкова съди Столичната община заради отказ да признае
Коментари Харесай

Съдят Столична община за отказ да признае брак между жени

Българката Лили Бабулкова съди Столичната община поради отвод да признае брака й с друга жена, подписан в чужбина.
Един месец ще е нужен на магистратите, с цел да решат дали гражданският брак сред двете българки, подписан във Англия, е годен и у нас, заяви bTV.
Само преди дни Лили и партньорката й празнуват първата годишнина от сватбата си.
„ Родителите ми, сестра ми пристигнаха в Англия, с цел да сключим брака. Роднините ми, приятелите ми бяха с нас лятото тук, когато си направихме празник за околните хора”, споделя Бабулкова.
Всеки брак сред български жители, подписан в чужбина, би трябвало да се пресъстави и у нас. Лили и половинката й също пробват да отразят смяната в фамилното си състояние, само че получават отвод.
„ Ние в този момент сме женени в една част от света, само че не и в личната си страна. Бихме желали да сме семейство като всяко друго в България и да се употребяваме от същите права, чисто прагматично – опцията да изтеглим общ заем, да се наследяваме, да можем умерено и несъмнено да отглеждаме децата си и, почтено да кажа, за мен го има и моралния проект за това просто да не сме чисто законодателно хора втора ръка”, съобщи Лили Бабулкова.
"Хомосексуалните двойки сме тук – живеем, сътворяваме партньорства, сътворяваме фамилии, имаме деца, а към този момент законът е незабележим за нас, това ни слага в доста неприятни и нежелани от никой обстановки. Например, когато сътрудникът ни е в болница, ние нямаме право да бъдем до него”, добави Венета Лимберова.
Двете дами настояват, че непризнаването на брака им може да докара до правни парадокси – да вземем за пример многоженство.
„ Съгласно българското законодателство нямат смяна в гражданското си положение. Нито са омъжени, нито са оженени”, сподели Милко Младенов, кмет на регион „ Люлин”.
От общината се базират на Конституцията, съгласно която бракът е "съюз сред мъж и жена ".
От ЛГБТ обществото обаче се надяват решение на съда в тяхна изгода да предизвика законови промени.
България може и да се окаже задължена да признае подписаните еднополови бракове. Само преди две седмици в Европейския съд стартира дело за признание на гей браковете, откакто румънският Конституционен съд изиска от Европейския да се произнесе по сходен на този у нас случай.
Гей браковете към този момент са позволени в доста страни, в други това следва и към този момент се признават единствено избрани права на тези двойки. В Европа в 15 страни сключването на цивилен брак сред двама души от един пол е законно. Холандия е първата, разрешила брак сред хомосексуална двойка.
Тази година четири европейски страни се включиха в листата – Малта, Германия, Финландия и Австрия, където обаче решението влиза в действие от 2019 година. В Канада и Съединените щати еднополовите бракове също са разрешени, а през вчерашния ден и Австралия ги узакони.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР