Българка съди Столична община заради отказ да признае еднополовия й

...
Българка съди Столична община заради отказ да признае еднополовия й
Коментари Харесай

Българка съди Столична община в борба за признаване на еднополовия й брак

Българка съди Столична община поради отвод да признае еднополовия й брак. Ако българският съд признае брака на двете дами, те би трябвало да получат правата на семейство, които имат и двуполовите брачни съюзи.
Лилия Бабулкова подписва брак с приятелката си във Англия през предходната година. След това подава документи в Столична община, регион " Люлин " с искане да бъде отразено настоящото ѝ фамилно състояние - " женена ". Властите в столицата отхвърлят, мотивирайки се със Семейния кодекс и Конституцията. Така брачната половинка на Лилия взема решение да апелира решението в съда.
Делото е планувано за този четвъртък, 7 декември. Ако съдът признае брака на двете дами, това ще бъде казус за България и ще сложи въпроса за други такива случаи.
В края на предишния месец " Ню Йорк таймс " излезе със публикация по тематиката. Според изданието съдът на Европейски Съюз може да принуди България да признае еднополовите бракове. Институцията преглежда въпроса за признание на гей браковете в страните от Европейски Съюз, където те не са позволени.
Конституционният съд на Румъния е изискал евросъдът да се произнесе по дело, заведено от двама мъже, които желаят подписаният посред им брак да бъде приет от румънските управляващи. Представители от Румъния, Унгария, Полша и Латвия обаче обявиха на чуванията в Люксембург, че не желаят терминът " съпруг/съпруга " да се отнася към еднополови съюзи, съобщи Дарик.
Според представители на Европейската комисия еднополовите бракове или гражданските партньорства се признават в 22 от 28 страни-членки на Европейски Съюз.
Румъния, Полша, Словакия, България, Литва и Латвия все още не дават правна отбрана за еднополовите съюзи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР