България завърши на престижното 12-о място от общо 40 отбора

...
България завърши на престижното 12-о място от общо 40 отбора
Коментари Харесай

България завърши на 12-о място в класирането по медали на Европейското първенство по джудо

България приключи на влиятелното 12-о място от общо 40 тима в крайното класиране по медали на Европейското състезание по джудо, което се организира в столичната "Арена Армеец ".

България беше хазаин на шампионат на Стария континент по джудо за първи път в историята и завоюва два медала - сребро на Янислав Герчев (60 кг) и бронз на Марк Христов (73 кг). България раздели 12-а позиция с Косово.

Франция е най-успешната страна на шампионата с 8 оценки - 3 златни, 2 сребърни и 3 бронзови. На второ място е Нидерландия с 2-2-1, а на трета позиция приключи Грузия с 2 златни и 2 бронзови медала. Две трофеи има още Англия, а по една - Израел, Испания, Германия, Украйна и Азербайджан.

До момента страната ни има единствено една европейска купа в историята, извоювана от Георги Петров (78 кг) в Дебрецен 1981.

Герчев беше доста покрай купата, само че не му доближиха физически сили на финала против испанеца Франсиско Гаригос. Дори поддръжката на публиката не съумя да помогне на българина, а Гаригос имаше цялата решителност да продължи своята златна сбирка и да вземе втората си европейска купа. Това беше мъчно съревнование поради опита и на двамата състезатели. Всъщност в случаите, когато Герчев взе европейското сребро през 2017 и 2018 година, той победи испанския си противник, само че обстановката се обърна в София.

"Излязох на финала с ясната цел да стана европейски първенец. Това ми е трети край, желаех да печеля безпределно доста, само че не устоях. Мислех, че съм възстановил, че съм подготвен, желаех да развеселявам цялата аудитория, само че истина е, че испанецът беше по-добър от мен и заслужаваше успеха. Трябваше да смъквам 11 км, което беше много тежко, само че в действителност това не може да е опрощение. На финала се пробвах, само че нямах сили ", сподели Герчев, откакто получи сребърното си отличие.

"След бронзовия ми орден в Турция, това беше моятa съществена цел. Намерението ми беше да взема златния орден и съм благополучен, че го направих. Разбира се, беше пред публиката на Герчев, тъй че трябваше да остана в действителност съсредоточен. Тази година беше сложна за мен, в допълнение към тренировките завършвах университет, тъй че беше мъчно да се оправя, само че това съревнование беше задачата ми. Това, че съумях да стигна до финала и да взема златния орден, ме прави доста благополучен ", сподели Гаригос.

При дамите изненадващо Англия взе две трофеи - в категория до 52 кг посредством Челси Джайлс и при 63-килограмовите посредством Джема Хауел.

В категория до 48 кг Ширин Букли (Франция) завоюва втори златен орден след 2020 година, а при 70-килограмовите международната шампионка за 2019-а Мари-Ев Гайе (Франция) взе първа европейска купа в кариерата си.

27-годишната Тимна Нелсон-Леви (Израел) победи в категория до 57 кг, а в тежките категории златото завоюваха Алина Бьом (Германия) до 78 кг и Роман Дико (Франция) над 78 кг.

При мъжете 25-годишният Богдан Ядов (Украйна) завоюва първа купа от огромно състезание в кариерата си при 66-килограмовите, до 73 кг Хидаят Хейдаров (Азербайджан), трети подложен, добави в сбирката си от злато при кадетите, юношите и тази при мъжете, а до 81 кг Тато Григалашвили (Грузия) надви на финала над международния първенец и бронзов медалист от Игрите в Токио 2020 Матиас Касе от Белгия, който остана втори на второ следващо европейско състезание.

В последния ден първенци станаха при 90-килограмовите Лука Майсурадзе (Грузия), до 100 кг Михаел Корел (Нидерландия), които е бронзов медалист от Игрите в Токио 2020, а над 100 кг - Юр Спайкерс (Нидерландия).

В конкуренцията участваха 361 състезатели (154 дами и 207 мъже) от 40 страни.

Схватките в "Арена Армеец " бяха изгледани от президентите на международната федерация Мариус Визер (Румъния) и на европейската централа Ото Кнайтингер (Австрия).

На специфична гала домакините от България предадоха знамето на Европейската федерация на Франция, която ще провежда шампионата на Европа през идната година. След 2014 година още веднъж град Монпелие ще одобри най-хубавите джудисти на Стария континент.

всички първенци от Европейското състезание по джудо в София:

дами:

до 48 кг: Ширин Букли (Франция)

до 52 кг: Челси Джайлс (Великобритания)

до 57 кг: Тимна Нелсон-Леви (Израел)

до 63 кг: Джема Хауел (Великобритания)

до 73 кг: Мари-Ев Гайе (Франция)

до 78 кг: Алина Бьом (Германия)

над 78 кг: Роман Дико (Франция)

мъже:

до 60 кг: Франсиско Гаригос (Испания)

до 66 кг: Богдан Ядов (Украйна)

до 73 кг: Хидаят Хейдаров (Азербайджан)

до 81 кг: Тато Григалашвили (Грузия)

до 90 кг: Лука Майсурадзе (Грузия)

до 100 кг: Михаел Корел (Нидерландия)

над 100 кг: Юр Спайкерс (Нидерландия)
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР