България затвърди образа си на неравноправен играч на международната сцена

...
България затвърди образа си на неравноправен играч на международната сцена
Коментари Харесай

Димитър Делчев пред Dir.bg: Очевидно е, че за Медведев и Русия сме една смешка

България затвърди облика си на неравноправен състезател на интернационалната сцена при визитата на съветския министър председател Дмитрий Медведев в България. На напред във времето излязоха нерентабилни енергийни планове, съобщи в изявление за Dir.bg водачът на Движение България на жителите Димитър Делчев. Той означи още, че от ДБГ са безапелационни, че партията " Фидес " на унгарския министър председател Виктор Орбан би трябвало да напусне ЕНП. Във вътрешнополитически проект Делчев предвижда предварителни избори.

- Г-н Делчев, по какъв начин оценявате визитата на съветския министър председател Дмитрий Медведев в страната ни? Размразиха ли се връзките Русия-България, както анонсира министър председателят Борисов? Постигна ли това посещаване някаква съответна цел?

- Моят извод от визитата на Медведев и държанието му у нас е, че за него и за Русия е явно, че господин Борисов и България като цяло сме хумореска. Причината да споделям това е по-скоро шеговитият темперамент, по който господин Медведев се отнася към сериозните въпроси, да вземем за пример участието на България в Еврозоната. За мен по-големият проблем е, че господин Борисов не съумя да удържи почтена позиция, която да отива на една страна член на Европейски Съюз, равноправна в интернационалните връзки с Русия. Остана усещането, че Русия е пристигнала тук за следващ път и ни е набила канчето. Мисля, че това се отразява на самочувствието на много българи, включително и на моето. Аз не желая да виждам това от най-висшите представители на България.

На второ място считам, че на тази среща нищо не бе реализирано. Отново се размразяват приказките за остарели енергийни планове, за които от дълго време се знае, че са неизгодни за България. С държанието си към Русия и тези планове Борисов още веднъж потвърди, че ГЕРБ от дълго време не са дясна партия. Те по-скоро са лява партия, която симпатизира на задълбочаване на взаимоотношенията с Русия. А в неин интерес е да се извършват планове, потвърдено непълноценни и нерентабилни за България, само че на правилото на комисионните.

- Споменахте остарели енергийни планове, като да вземем за пример АЕЦ " Белене ", коментиран бе и Турски поток, тези договаряния мислите ли, че ще дадат резултат в бъдеще?

- Ако държавното управление на ГЕРБ е готово България да заплаща 3 милиарда поради интереса на Русия през нашата територия тя да транзитира 90% от газта, а вложените от нас пари ще се връщат чак след 30 години, съгласно мен не може и дума да става за някакъв резултат в наша изгода. Това се разказва от премиера като огромна победа. Но не е победа, а по-скоро клякане пред желанието на една от великите сили и опонира на всякаква икономическа логичност. Искам да попитам това дясна партия ли е, която осъществя планове за милиарди, без да има ясна облага и ясна икономическа изгода за страната? Така че отново споделям, визитата не даде резултат и България не съумя да завоюва нищо от нея, по-скоро затвърди облика си на неравноправен състезател на интернационалната сцена.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР