България започва строежа на газовата връзка с Гърция до три

...
България започва строежа на газовата връзка с Гърция до три
Коментари Харесай

Борисов: България ще води преговори със САЩ за доставка на американски природен газ

България стартира градежа на газовата връзка с Гърция до три седмици. Това разгласи министър председателят Бойко Борисов след енергийния конгрес " Отключване на бизнес капацитета на източноевропейските газови пазари - конкуренция, други възможности, пазари, планове, сигурност посредством диверсификация " в София.

Организатори на конференцията бяха Институтът за енергийни проучвания във Вашингтон и Центърът за балкански и черноморски проучвания.



" Около 20 май ще създадем първа копка на интерконектора с Гърция ", съобщи Борисов след среща с ръководителя на Института за енергийни проучвания във Вашингтон и на Американския енергиен алианс Том Пайл, на която тематиката е била обсъждана.

" Ние и сега по 1 милион на ден полутечен газ през остарелия газопровод, през Солун, можем да вкарваме. Подменихме компресорите с американски, реверсивни, доста положителни. Напред сме по тематиката, ще я изградим ", добави министър председателят.

Газовата връзка с Гърция ще е подготвена през 2020-а година, заяви и енергийният министър Теменужка Петкова и добави, че до дни ще бъдат определени фирмите - изпълнителки на интерконекторната връзка, а в края на същия месец ще стартира построяването ѝ.

Премиерът разгласи, че приоритет за страната ни е обезпечаването на енергийна диверсификация и на по-ниски цени за газа на вътрешния пазар.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР