България задължително трябва да построи нови базови мощности, в това

...
България задължително трябва да построи нови базови мощности, в това
Коментари Харесай

Енергиен експерт: България трябва да продължи да изгражда нови мощности, включително и ядрени

България наложително би трябвало да построи нови базови мощности, включително и нови реактори към АЕЦ „ Козлодуй “, с цел да може да резервира позицията си на чист експортьор на електрическа енергия.

Това съобщи в ефира на Euronews Bulgaria енергийният специалист Красимир Манов. По неговите думи става въпрос за обезпечаване на така наречен базови мощности, тъй като рано или късно двата реактора в АЕЦ „ Козлодуй “ ще спрат да бъдат годни за употреба и ще би трябвало в употреба да влязат нови.

Манов е песимистичен към енергийната тактика, показана от служебния кабинет.

 
Това е една неповторима нелепост, която сътвориха. Те са изсмукали от пръстите си едни планове още от времето на комунизма, като водни централи по Дунав. В тази така наречен тактика няма безусловно никакви обосновки.
Според Манов повода за правенето на тази визия от служебното държавно управление е да послужи като аргумент за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност, най-много в частта за въглищните централи.

България би трябвало да има енергийна тактика, само че тя би трябвало да бъде готова от потвърдени експерти в областта на енергетиката, означи енергийният специалист.

Той счита, че въглищните централи не би трябвало да бъдат затваряни, тъй като силата от тях е огромна част от енергийният микс и също така основават буфер при положение на форсмажорни условия.

Според Манов е вярно да понижим нездравословните излъчвания и да влагаме в зелена сила, само че това няма по какъв начин да се случи толкоз бързо.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР