България за пореден път е в ситуация, в която трябва

...
България за пореден път е в ситуация, в която трябва
Коментари Харесай

САМО В ПИК! Проф. Антоанета Христова: Коалицията е съставена от абсолютно несъвместими субекти - тотален хаос е, никой не знае какво ще се случи към днешна дата

България за следващ път е в обстановка, в която би трябвало де се позволяват тежки проблеми на ръба на рецесия. Новият парламент към този момент е реалност. Коалицията, която би трябвало да образува новото държавно управление, обаче към момента не дава знак, че е подготвена да поеме тежката си задача.

Този път политиците би трябвало да преглътнат егото си и да проработят в единодушие, с цел да може страната по-лесно да излезе от рецесията. Анализатори и коментатори се надпреварват да дават прогнози дали този парламент ще успее да се образува по този начин, че да не катастрофира като предходните два. Плетат се и разплитат прогнози за вероятните разновидности за сформиране на постоянно държавно управление с цялостен мандат.

Потърисхме за коментар политическия психолог проф. Антоанета Христова.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Правителство ще има. Това демонстрират политическите действителности сега. Как го виждате този кабинет, проф. Христова?

- Коалицията е формирана от безусловно несъвместими субекти. Защото би трябвало да ги сплотява някаква идея или простичко казано цел, която не е единствено да се махне ГЕРБ и основния прокурор. Може би ще я прочетем в съдружното съглашение. Но, към този момент това, което ние виждаме, са общи приказки. Все още не са излезли приложенията към съглашението. Нито имаме съответни имена на министри.

Всеки дава приоритет на разнообразни проблеми. Кирил Петков, да вземем за пример, формулира като съществена тематиката за корупцията. Но, няма изясненост по какъв начин би трябвало да се борим с нея.

Българска социалистическа партия явно е натисната и с приведена глава влиза в обединението. С претекста, Корнелия Нинова да разчисти вътрешнополитическите си проблеми и да даде въздух на личната си кариера.

ДСБ ги няма, те изчезват.

Имаме извънредно млада групировка - " Продължаваме промяната ", която приема политиката като бизнес.

Има Такъв Народ и те не знаят на кой свят са - десно мислещи, популистко говорещи. В последно време и говоренето им изчезна.

За мене всичко е толкоз алогично, безразсъдно и нестъпило крепко. Бъдещата формула е формирана или от незнайни млади, или от несполучливи политици, които провокират изключителна неустановеност и съмнение.

- Преговорите не наподобяват ли на кръглата маса от началото на демократичните промени у нас?

- Не се пробвам да върша аналогии, тъй като времената са разнообразни. Поколенията и полезностите са разнообразни.

Сега имаме потомство, което няма памет, гледа прагматично, тук и в този момент. То елементарно ще бъде манипулирано и елементарно ще манипулира.

Смислените младежи се стремят да станат положителни експерти - безнесмени, лекари, учени... Тяхното потомство не е политизирано. И внезапно в политиката влизат точно представители на това потомство, без безапелационна професионална реализация. Много необичайно и нечисто някак.

ДСБ не харесват Борисов и културологичното лъчение на ГЕРБ. Но, отидоха в крайности, стигнаха до ситуацията да бъдат толерантни към всичко това, против което са се борили. Имам поради културата и държанието на Държавна сигурност. Само това е задоволително за доказателство, че ДСБ като полезности и дела към този момент го няма.

В момента имаме цялостен безпорядък. Никой не знае какво ще се случи към днешна дата. Хората са сами и се усещат отчуждени от партиите и сред самите себе си.

- За първи път обаче леви и десни седнаха на една маса и подписаха съдружно съглашение?!

- Няма десни. След като Атанас Атанасов е водач на ДСБ, къде виждате дясното.

- Има Такъв Народ са искрено десни...

- Те са десни. Но се запитвам каква е хватката.

На първите избори разбирам за какво не пожелаха да сформират кабинет. Но, на вторите, когато биха ГЕРБ, по каква причина не направиха държавно управление. За да седнат на една маса с Българска социалистическа партия?

Когато не можем да разберем нещо, би трябвало да търсим отговора извън. Може би външни фактори реализират доста мощен напън, да вземем за пример за разрешаване на казуса със Северна Македония – бързо и уверено, в името на геополитически ползи. Можем единствено да гадаем.

- При целия този скептицизъм на вашите прогнози виждате ли късмет за обединението да успее да не се разпадне?

- Мотива да се съберат го одобрявам като рационален. Това е, че би трябвало да имаме бюджет. Но, е претекст за малко. Колко време ще се задържат, дали ще има различен фактор, който да ги крепи, не знам.

Има толкоз доста разминаване на полезности, цели и способи. Особено в правосъдната власт. Наример, закрепено се потаря една мантра - против Иван Гешев. Но, елементарните хора не могат да схванат за какво всички са против него. Свързват го с борбата против олигарсите.

Говоренето антиГешев се повтаря като мантра, само че причини за какво е толкоз неприятен не се дават фактологично.

- България има потребност от държавно управление. Ще успее ли то да изкара цялостния си мандат?

- За дължина на мандата не мога да кажа. Нелогично е да го издържи.

- Да ви разбирам ли, че ще вървим на избори отново напролет?

- Би било разумно.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР