България все пак ще участва в обществената поръчка на Европейския

...
България все пак ще участва в обществената поръчка на Европейския
Коментари Харесай

България не се включила в общата европейска поръчка заради забавен превод на документите

България въпреки всичко ще взе участие в публичната поръчка на Европейския съюз за медицински маски и дрехи. Това се схваща от известие на държавната осведомителна работа за диалог сред премиера Бойко Борисов и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В него министър-председателят е прецизирал, че страната е подала документи и взе участие в взаимната социална поръчка на Европейска комисия за защитно здравно съоръжение - маски, защитни очила, както и за респиратори и сетове за тестване.

Вчера " Свободна Европа " заяви, че България не е поискала да взе участие в поръчката. Дания, Франция, Финландия, Литва и Португалия са другите страни, които не са декларирали, че желаят такива средства за отбрана. Те са за потребностите на всички служби, които имат директен допир със инфектирани с новия ковид.

" Във връзка с публикувана информация, че България е отказала да взе участие в публичната поръчка на Европейски Съюз разясняваме, че заради механически аргументи страната ни не е утвърдила Рамковото съглашение за взаимно възлагане на публични поръчки при ограничения за здравно противопоставяне. За тази цел е належащо да разполагаме с достоверна езикова версия на съглашението на български език, която може да бъде направена само от преводаческата работа на Европейска комисия. До момента преводът не е подготвен ", написа в известието на държавната пресслужба.

По-рано през днешния ден, до момента в който ревизираше по какъв начин върви индустриалния развой в цех за медицински дрехи във Враца, Борисов сподели, че България ще се включи в публичната поръчка и като снабдител.

" Довечера в 6 часа имаме Европейски съвет по интернет. Тече една огромна европейска поръчка, в която България взе участие. Довечера ще ги запитвам сътрудниците, тъй като, в случай че с този потенциал се работи - 8 хиляди до 10 хиляди дрехи, което казвате, да им изпратим документи, да видят, тъй че може и с произвеждане да се включим в поръчката. Не единствено да чакаме някъде да се произведат и да се дадат, виждате доста компании в света не доставят поръчаните количества ", сподели Борисов.

В диалога си с ръководителя на Европейска комисия министър председателят е изтъкнал, че министерството на опазването на здравето е предложило на Министерския съвет да утвърди рамковото съглашение за взаимно възлагане на публични поръчки и да предложи на Народното събрание да го ратифицира допустимо най-бързо.

Двамата са разискали и опцията България да обезпечи наличност на защитни средства за други страни членки на Европейски Съюз откакто задоволи потребностите на българския пазар. Междувременно България е в диалози с трети страни поради неналичието на задоволителна наличност в границите на целия Европейски съюз за в допълнение обезпечаване на маски, защитни дрехи и респиратори.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (614)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР